Att få vardagsekonomin att gå ihop

Det handlar om att planera. Att ha koll på sina kostnader i förhållande till inkomsten – men också att vara snäll mot sig själv genom att se till att pengarna räcker till det som behövs och till det man vill.

Anna-Karin Mattsson, Bankrådgivare
Anna-Karin Mattsson, Bankrådgivare. Foto: Sven Persson/swelo.se

Bygg en buffert

Börja med att bygga en buffert. Att ha cirka två månadslöner sparade är en trygghet ifall något oväntat händer. Ett tips är att dela upp lönen i ett konto för sparande och ett annat för de löpande kostnaderna under månaden och att göra det direkt vid löneutbetalningen. Välj ett för dig rimligt månadsbelopp att spara, vi rekommenderar alltid cirka 10 % av inkomsten, så kan du istället föra över det du eventuellt inte behövt använda för löpande kostnader till sparande i slutet av månaden.

Spara är ett sätt att känna trygghet

Att spara är ett sätt att känna trygghet med att pengarna räcker. Att kunna betala direkt istället för att handla på kredit. Bufferten ska vara till oförutsedda händelser. Utöver att ha en buffert rekommenderar jag också att spara till speciella tillfällen som till exempel semestern, vinterkläderna, högtider eller födelsedagar så kommer de där tillfällena när du kan unna dig det där du vill, inte bara måste. På så sätt så kan du dessutom vara ute i god tid med inköpen, varför inte köpa vinterjackan mitt i sommaren, den lär inte blir billigare än då.

Mina bästa tips för att få pengarna att räcka till:

  • Gör en budget.
  • Sätt av pengar direkt när lönen kommer både för kostnader och sparande.
  • Sätt upp sparmål – och glöm inte spara till pensionen.
  • Spara buffert på konto men ha även sparande i fond för möjlighet att få pengarna att växa.
  • Veckohandla och gör matlådor istället för att gå ut och äta varje dag.
  • Handla inte hungrig, det kan bli både dyrt och onyttigt.
  • Var rädd om dina saker, då håller de längre. Bra både för ekonomin och miljön.

Det är inte så svårt att spara

Många som börjar spara, eller redan är igång, upptäcker att det inte är så svårt och att det är en skön känsla att ha kontroll över sin ekonomi. Det handlar om att kanske avstå från något idag, för att skapa möjligheten att belöna sig i framtiden och inte utsätta sig för stress på grund av att pengarna inte räcker till.

Kom igång med ditt sparande