Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Trygghetsvandring - nu på fler orter

Trygghetsvandringarna som under sex års tid bidragit till trygghet kvällar och nätter i Kristianstad har nu också startat i Bromölla och Osby – och fler orter är på gång.

Foto: Sven Persson/swelo.se

Trygghetsvandringarna började i liten skala 2015 med sex anslutna föreningar och tolv Trygghetsvandringar om året. I år har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad avtal med 33 föreningar som vandrar över 50 gånger.

– Det är en väldigt rolig utveckling! Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads mission är inte att vi ska bidra till trygghet utan driva på för trygghet i vår del av Skåne, säger Frida Borgström, projektledare.

Nyligen har även vandringar på mindre orter startat, till exempel i Vä, där det blir 10–15 trygghetsvandringar i år.

– Vi skriver alla avtal med föreningarna som medverkar på tre år. Det gör att vi säkerställer långsiktigheten i vår trygghetsvandring, säger Frida.

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har tagit fram en utbildning tillsammans med Polisen och Fryshuset Östra Göinge som genomförts med alla berörda föreningar.

– Det handlar om trygghetsvandringens värdegrundsarbete. Att vi bemöter människor med respekt och inte diskriminerar. Vi är inga myndighetspersoner utan trygga vuxna på stan. Genom att bara finnas närvarande lugnar vi miljön och förebygger oroligheter.

Jennifer Andersson, fritidsledare på Kristianstads Fritidsgårdsforum, har under sommaren trygghetsvandrat i Kristianstad, Osby, Bromölla och Vä:

– Jag tycker det är jättebra – speciellt för att det pratas mycket om att det är otryggt i stadskärnan och att människor inte vågar gå ut. Men de är aldrig ute, så de vet ju inte hur det är. De fastnar i tänket kring att det är så otryggt, konstaterar hon.

– På våra vandringar har det absolut inte varit stökigt utan folk hejar glatt när vi kommer. Många unga vet redan vilka vi är och tycker om att prata med oss. Efter trygghetsvandringarna brukar jag fråga de som deltog vad de tyckte och svaret är alltid att det är jätteroligt – och tryggt på stan.

Poliserna Max Staude, kommunpolis i Bromölla och Sölvesborg, och Veronica Gustafsson, kommunpolis i Osby och Östra Göinge är också positiva till trygghetsvandringarna:

– För Polisen är trygghetsvandringen ett bra initiativ som vi så klart stöttar. Fler vuxna på stan som syns är positivt för alla och bidrar till en ökad trygghetskänsla, säger Veronica.

Läs gärna mer om vår Trygghetsvandring 

Trygghetsvandring – så går det till:

  • Alla som trygghetsvandrar är nyktra och observanta vuxna på stan. Vi är inte ordningsvakter eller poliser.
  • Trygghetsvandringarna pågår oftast mellan 22.00-03.00. Klockan 01.00 samlas alla och de som vill  kan avsluta sin vandring.
  • Trygghetsvandrarna delar ofta upp sig på grupper om 4-6 personer och går därefter ut på stan.
  • Alla bär reflexväst som är tydligt märkt med ”trygghetsvandrare”.
  • Trygghetsvandrarna har alltid med sig första förband, mobiltelefon och vatten.
  • Ingen trygghetsvandrare går ensam. Man vandrar alltid i grupper på minst fyra personer.
  • Trygghetsvandrarna håller kontakt med andra samhällsfunktioner under vandringen.
  • Alla aktörer som är med och vandrar är försäkrade via Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad om något skulle hända under vandringarna.