Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Plötsligt började eluttagen i Olofs husvagn ryka!

Glimåkrabon Olof Fridolin hade som vanligt kopplat in sin Kabe-husvagn till elskåpet på byggplatsen, en vinterdag i början av 2021. Plötsligt började eluttagen i husvagnen ryka.

Foto: Sven Persson/swelo.se


Som stålbyggnadsarbetare bor Olof ute på olika byggen under veckorna och för tillfället var han och kollegorna från Göinge Mekaniska på jobb i Göteborg. När arbetsdagen var klar gick Olof tillbaka till husvagnen.
– Då hörde jag att det lät konstigt från en termostat. Sedan började det ryka svart rök ur eluttagen, berättar han.

Olof rusade genast upp och drog ur alla sladdar i vagnen. Det slutade ryka.
– Men allt som varit inkopplat hade hunnit gå sönder. Batteriet, underhållsladdaren, termostaten, mikron, TV:n och dammsugaren.

”Tänk om jag legat och sovit”

Det visade sig att en kabel i elskåpet hade lossnat och kommit i kontakt med en annan kabel, vilket orsakade ett överslag som skickade alldeles för kraftig ström in i Olofs husvagn.
– Det är tur att det inte hände på natten. Tänk om jag legat och sovit! Det är ju ett litet utrymme, det blir rökfyllt snabbt… säger han.
– Och hade jag varit ute på bygget, hade nog vagnen brunnit ner.

Försäkringen gällde

Olof körde hem med husvagnen och ringde Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Han fick prata med skadeteknikern Mikael Andersson.
– Det var jättebra service direkt. Mikael undrade till och med om jag klarade mig under tiden husvagnen var under reparation. Men tursamt nog hade jag inget behov av vagnen påföljande vecka, så de tog in den och ersatte sakerna som gått sönder. Sedan kom husvagnen tillbaka när jag behövde den igen.
– Jag var lite orolig innan. Man är ju försäkrad, men man vet inte vad den täcker. Jag trodde det skulle bli skräp av detta, det är så dyra grejer.

Numera har Olof installerat en brandvarnare i husvagnen.
– Jag tror faktiskt den kommer från Länsförsäkringar. Det är tur att det gick som det gick med detta.

Brandvarnare är en billig livförsäkring

Så gör som Olof - installera en brandvarnare även i din husvagn!

Här kan du läsa mer om brandvarnare