5 tips för att hålla semesterutgifterna i schack

Det drar ihop sig eller är redan semesterdags för många av oss. Oavsett om du ska vistas på hemmaplan eller utomlands finns det några saker du kan tänka på för att inte en bitter ekonomisk eftersmak av sommarens eskapader ska komma till hösten. Det är nämligen lätt hänt att utgifterna drar iväg när semestersinnet tar överhanden.

En hel del kan göras redan innan du åker iväg. Det kan vara saker som att planera för hur mycket pengar du faktiskt kan göra av med utan att överanstränga din ekonomi eller att lägga in räkningar för betalning så att du slipper tänka på det under semestern. Med en budget får du en bättre bild av hur mycket du faktiskt kan göra av med. Vet du med dig att du brukar tappa kontrollen kan en god idé vara att bara behålla det du avsatt i budget på transaktionskontot och låta resten stå på ett sparkonto. Behöver du då föra över mer från sparkontot kan det bli en bra påminnelse om att budgeten är överskriden.

Glöm inte heller barnen om du har sådana i familjen. Under semestern finns många tillfällen att praktisera lite grundläggande privatekonomi som valutaväxling, hur man gör en budget och att det finns begränsat med pengar till nöjen. Med äldre barn kan du gärna ha en diskussion om vad de själva ska betala för under semestern och vad ni föräldrar ska stå för.

Här har jag samlat några tips som borgar för en härlig och ekonomisk semester:

Ta inga dyra lån för att ha råd med semestern

Din semester ska vara avkopplande och härlig och inte skapa panik i höst när den ska betalas tillbaka. Lån skall helst tas för saker som har ett bestående värde och inte för semesterresor. Det är lätt att spendera för mycket om man slipper tänka på kostnaden här och nu. Men räkningen kommer – och ofta med skyhög ränta om du inte kan betala allt på en gång. 

Bestäm din budget innan du åker i väg

Gör en reskassa och håll dig till den så blir det inte lika jobbigt efter semestern.

Betala räkningarna i förväg

Lägg in dina räkningar för betalning så slipper du oroa dig för att de inte ska bli betalda i tid.

Glöm inte försäkringen

Kolla noga upp hur reseförsäkringen gäller om du tänker åka utomlands så att du vet vad som gäller om du blir sjuk innan eller under semestern. Om du reser utomlands till ett land som UD inte avråder från att resa till och blir akut sjuk, betalar oftast hemförsäkringen nödvändiga och skäliga kostnader för vård och hemresa.

Hyr ut bostaden hemma medan ni är borta

Sverige lockar turister från nästan hela världen. Om du hyr ut din bostad får du ha hyresinkomster upp till 40 000 kronor utan att betala skatt.

 

Ha en skön sommar!

Emma Persson

Privatekonom