Ska man behöva vara orolig nu?

Sverige visar sig just nu från sin vackraste sida. Sommaren har kommit på allvar och helst vill väl de flesta såhär års mest göra klart jobb och studier och fundera på hur semestern bäst ska spenderas. Men den senaste tiden har några av er kanske läst några av de utspel som kommit från politiskt håll. Jag tänker på till exempel på det som handlar om ränteavdragens storlek och skatten på ISK (investeringssparkonto). Jag kan tänka mig att det kan oroa en hel del och att ni kanske funderar på huruvida ni behöver agera på något sätt. Ska man köpa bostad eller om man sparar på just ett ISK är det kanske extra angeläget. Därför har jag några tips till er här:

Hur ska man tänka som bostadsköpare?

För den oroligt lagde ligger det kanske nära till hands att avvakta med bostadsköpet just nu. Men jag skulle vilja råda till att ta de mediala utspelen med ro. Än så länge finns inga konkreta beslut och det enda man kan göra är att se till att göra ett ekonomiskt genomtänkt köp som ger lite svängrum för olika typer av händelser. Det handlar ju inte bara om förändringar på skatteområdet, utan även sådana chocker som kan drabba oss högst personligt – som en arbetslöshet eller sjukdom till exempel. Det kan också vara bra att veta att i jämförbara länder där ränteavdraget förändrats tidigare har det gjorts genom nedtrappningar över många år, inte plötsligt ryckts bort som ett plåster. Politiker har stor respekt för människors plånböcker eftersom de vill hålla sig väl med väljarna, säger Emma Persson,privatekonom på Länsförsäkringar.   

Hur ska man tänka som sparare?

Jag vill betona att det än så länge inte finns några konkreta förslag på hur en eventuell höjning av skatten eller ett tak för ISK skulle kunna se ut. Som privatsparare gör man klokt i att fortsätta använda investeringssparkonto, det är en enkel och smidig sparform för de allra flesta. Någon chockhöjning av skatten eller förändringar som innebär ett dråpslag blir det med största sannolikhet inte. Att spara så att det finns en buffert för dig och din familj eller så att du kan få lite guldkant på pensionärstillvaron gynnar dig, och skatten på ett sådant sparande är bara en parameter, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.   

Vilket vore det bästa scenariot?

Även om jag tycker om att vi som röstar får en chans att tycka till och debattera olika förslag som kommer från politiskt håll, så är det olyckligt att det kommer utspel i än den ena, än den andra riktningen hela tiden. Människor behöver långsiktiga spelregler för sitt sparande och sina bostadsköp så att de kan planera sin ekonomi. Jag skulle önska att det fanns en bred politisk konsensus kring stora förändringar, likt skatteområdet, så att vi kunde få ganska klara besked från början, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.   

Vilket är det värsta scenariot?

Om ränteavdragen tas bort över en natt och skatten chockhöjs på sparande, ja, då blir det såklart kännbart för många hushåll. Särskilt de med stora skulder och mycket kapital får en riktig smocka. Men som sagt, sitt inte hemma och planera för det. Fortsätt spara och gör bostadsköp efter behov och med den långsiktighet som ett sådant beslut alltid kräver. Först när det kommer konkreta förslag i någon riktning kan man överväga att göra några förändringar, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.   

Glad sommar!
Emma Persson
Privatekonom