Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Så tryggar Årets Företagare pensionen

Han har gått från att driva firman hemifrån villan till nybyggda lokaler, fyra anställda och få utmärkelsen till ”Årets företagare”. Magnus Karlsson är företagaren som tagit sig fram på gott renommé – och numera är även tjänstepensionsplanen på plats.

De senaste fem åren har utvecklingen inom teknik förändrats enormt. Det konstaterar Magnus Karlsson, grundare och ägare till företaget Eltjänst Syd i Glimåkra.

– Numera är nätverksuttag i varje rum lika normalt som att ha lamputtag. Och man vill kunna styra hela hemmet från telefonen. Det är enorm förändring som har skett, säger Magnus.
Han startade egen firma 2006, vid sidan av sin anställning som elektriker. Företaget skötte han hemifrån köksbordet och garaget var lager. Så småningom ökade efterfrågan i den enskilda firman och han tog steget till att bli egen.

– Det var en dröm att driva eget och till slut gick det.

Fyra år senare bildade han aktiebolag, anställde medarbetare och hyrde in sig i lokaler i byn.
– Det var inte hållbart att fortsätta bygga ut garaget, säger han och skrattar.
Eltjänst Syd har inte gjort mycket reklam för sig utan växer genom mun-till-mun-metoden; kunder tipsar kunder om dem.

– Vi gör ett bra jobb, verkar det som. Och det går ju inte att göra annat på en liten ort.
Erbjuder smarta energilösningar Eltjänst Syd verkar främst i Östra Göinge. De är fyra anställda i företaget och jobbar med privatpersoner och företag, speciellt företag som vill energibespara genom olika smarta styrningar, installera laddboxar och solceller. Även om företaget skulle kunna växa mer, värnar Magnus om det lilla formatet.

– Det personliga bemötandet är så viktigt. Vi måste hålla hög, personlig kvalitet. I små byar måste man vara engagerad, kunnig och bry sig.

En del av framgångssagan är också att Magnus och hans medarbetare skräddarsyr personliga lösningar till många av sina kunder. Det gäller att förstå varje kunds behov.

– Vi vågar föreslå annorlunda lösningar och det är en stor del av vår styrka. Därför är medarbetarna så oerhört viktiga.

Årets företagare

För drygt två år sedan byggde företaget sina egna, ljusa lokaler, på Industrigatan i Glimåkra och förra året blev Magnus utsedd till Årets Företagare av Göinge Näringsliv och Företagarna.

– Det var fantastiskt kul! Jag blev lite chockad. Jag hade snuddat vid tanken att det vore roligt att få priset någon gång, men vi är ju ett litet företag som inte gör så mycket väsen av oss. Men det var kunderna som nominerade oss, så den utmärkelsen ligger i topp.

Tryggt med nära samarbete

Magnus har samlat försäkring och pension för företaget i Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Det har alltid funkat bra. De arbetar också med det personliga bemötandet, som är så viktigt i alla hänseenden. De är bra att ha att göra med och lätta att få tag i. Är det något jag behöver så finns de där. Och min rådgivare hör själv av sig när det behövs. Det finns så mycket annat jag ska göra så det är gott att veta.

Magnus har tillsammans med sin rådgivare Daniel Karlsson satt upp en plan för tjänstepensionen.

– När jag startade eget så blev jag ju helt avskuren från det allmänna skyddsnätet. Då var pensionen min sista prioritet. I dag är det mer fokus på avsättningar till pensionen, men det finns också möjligheter att sätta av lite mer. Daniel har fixat en plan som vi följer och vi kör en avstämning regelbundet. Det känns bra, för den dagen kommer när även jag ska gå i pension.

Här kan du läsa fler artiklar från vår företagstidning 

Vi skräddarsyr din pensionslösning

Många företagare har pensionsångest kring att de borde sätta sig in i situationen men varken kan, orkar eller vill.
– Men det är aldrig för sent. Du kan alltid förbättra din situation, oavsett ålder, säger rådgivaren Daniel Karlsson.

Den som är anställd har oftast ett starkt skydd genom kollektivavtalade försäkringar som omfattar arbetsskador, sjukdom, dödsfall och pensionsavsättningar. Men när man tar steget att driva eget lämnar man det skyddet bakom sig.

– Som företagare är det jätteviktigt att avsätta en timme eller två och gå igenom vad man behöver komplettera med för skydd för att tryggt kunna bli gammal, sjuk och skapa trygghet för familjen. Det allmänna är inte good enough, säger Daniel Karlsson, rådgivare inom placering och liv på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad i Hässleholm.

Som företagsrådgivare är det personliga mötet med företagaren viktigt för att kunna ge rätt råd, menar han.

– En företagare kan vara en ung fyrabarnsförälder eller en ensamstående 60-åring.
Den stora fördelen är att vi skräddarsyr en lösning till den enskilde som ser till just den kundens behov. Det är en stor fördel att kunna träffas och gå igenom skyddet.

Han följer regelbundet upp lösningarna med sina företagskunder

– Det händer ju hela tiden saker i ett företag och det behöver stämmas av. Det är också viktigt för företagare att veta att de har en kontinuerlig avstämning, så att de får lov att glömma detta ett tag och fokusera på sin verksamhet. Har du träffat oss vet du att du har fått en bra och anpassad lösning.

Daniel Karlsson, Rådgivare inom placering och liv på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Läs gärna mer om våra erbjudande kring spara och placera