Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Stipendier delas ut på Konstrundan

Varje år delar vi på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ut stipendier till verksamma konstnärer i samarbete med Östra Skånes Konstnärsgrupp. Nu är det dags igen!

Foto: Sven Persson/swelo.se

Konstrundan i Skåne är en av världens största konstutställningar och Österlen en stor del av den.

Ända sedan 1600-talet har Österlens ljus och vackra färgskalor attraherat konstnärer och målare. Genom konstrundan får besökarna inte bara inspireras av konst, utan se den i miljön där den skapades och även upptäcka teknikerna som konstnären använder. Konstrundan pågår i tio dagar, hittills runt påsk. Men förra året ställdes den in, på grund av pandemin.

– Det fick stora konsekvenser för föreningen och medlemmarna. Konstrundan betyder jättemycket för konstnärerna som där kan visa upp och sälja sin konst, säger Pi Belsander, vikarierande verksamhetschef för Tjörnedala Konsthall och Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG).

I år inleds Konstrundan på midsommardagen, 26 juni.

– Vi räknar med att den blir av, även om det kanske kvarstår restriktioner i juni så är det ändå sommar och det går att vänta utomhus en stund så att det blir mindre trängsel. Dessutom finns fördelen att vi nu når alla som semestrar på och runt Österlen. Det blir en härlig sommarutflykt för många som aldrig haft möjlighet att delta tidigare.

Bästa smultronstället

Konstrundan är Pis absolut bästa tips på smultronställe för alla som bor eller besöker östra Skåne i sommar.

– Konstrundan tillgängliggör konst för många, som annars kanske inte hade besökt ett galleri eller konsthall. Det är en ovanlig och väldigt spännande resa att får se hur det ser ut i konstnärens verkstad. Man upptäcker många gånger att föreställningen om människan bakom konsten inte alltid stämmer. På så vis bryter vi fördomar och utmanar våra synsätt, vilket är en viktig och rolig erfarenhet, säger hon.

Stig Lindqvist-stipendier

Sedan tre år tillbaka samarbetar vi på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad med ÖSKG och delar ut två Stig Lindqvist-stipendier om vardera 10 000 kronor till konstnärer från nordöstra Skåne och Österlen. Priset delas ut i två kategorier; ett till medlemmarna i ÖSKG och ett till de mellan 18 och 30 år som vill utveckla sin förmåga inom konst, litteratur, film, arkitektur eller formgivning.

– För våra medlemmar betyder samarbetet med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad att det finns en möjlighet att få ekonomiska medel för att kunna vara en verksam konstnär. Det är de små bäckarna som gör det möjligt. För den som kan få ett stipendium blir det jätteviktig, säger hon.

Prisutdelning på Konstrundan

Tidigare år har priserna delats ut på Tjörnedala Konsthall, men på grund av pandemin är den tillfälligt stängd. I år delas istället priserna ut under Konstrundan.

Frida Borgström är projektledare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad:

– Kreativitet och konst är viktiga delar för att fortsätta utveckla vår del av Skåne till en plats där man vill bo, verka och leva. Konsten på Österlen är en stor del av dess identitet och är viktigt för hela vår del av Skåne. Genom vårt samarbete med ÖSKG får vi möjlighet att bidra till fortsatt utveckling får såväl etablerade konstnärer som nya talanger, söger Fruda,

Här kan du nominera din kandidat till årets Stig Lindqvist-stipendium fram till den 2 juni

Viktiga datum

  • Konsthallen, caféet och konstlotteriet öppnar igen den 1 maj med en samlingsutställning där konstnärerna Anna Ling, Charlotte Elm Ravn och Hasse Karlsson medverkar.
  • Konstrundan 2021 är på grund av pandemin framflyttad till midsommar. Datum för årets konstrunda är 26 juni-4 juli.
  • Stig Lindqvist-stipendierna delas i år ut på Konstrundan.