Av: Länsförsäkringar

Kallbadets hälsofördelar

Att borra ett hål i isen och bada i det kalla vattnet har blivit något av en trend på senare tid. Men Sveriges första kallbadhus öppnade redan på 1800-talet och fenomenet lär ha funnits långt före det. Så, vad händer i kroppen när vi kallbadar och är det verkligen bra för vår hälsa?

Vi har pratat med hjärtforskaren Katarina Steding Ehrenborg om trenden som kanske inte fyllt badbryggorna om vintern men åtminstone bidragit till lite användning. Katarinas syn på kallbad är lite mer delad än entusiasternas. 

– Man kan faktiskt säga att det kan vara farligt för hjärtat. Man stressar upp sig inför badet och det är inte bra för hjärtat, så har du en underliggande hjärtsjukdom kan det faktiskt vara farligt. Men de flesta klarar stressen fint och då upplever man det som både uppiggande och avslappnande, och det är väldigt bra för hjärtat. Det släpps lös en massa endorfiner efter badet som gör att vi mår bra. Och mår vi bra så mår hjärtat bra, säger Katarina Steding Ehrenborg.

Hitta din grej

Man kanske kan kalla kallbadarna för adrenalinjunkies? Istället för att klättra upp för höga berg eller hoppa bungy jump utför branta stup så stegar man långsamt och kontrollerat ner i iskallt vatten. När man sedan tagit sig igenom det inledande mötet med det iskalla vattnet så utlöses endorfiner och en härlig känsla att man åstadkommit något. 

– Så är det och det är väldigt bra för kroppen. Blir du glad av att kallbada och mår bra av det så ska du fortsätta, för det kan vara hälsosamt för dig. Men är du bara ute efter att minska stresskänslor och må bra och kanske tycker att kallbada verkar kallt och otrevligt, så kan du lika gärna göra yoga. Det handlar om att hitta din grej som gör att du mår bra.

Lägg grunden under vår och sommar

Om du känner dig manad att ge dig nedför stegen i det nästan iskalla vattnet så finns det anledning att börja redan nu under våren, för att underlätta både den fysiska och mentala påfrestningen. Då hinner du dessutom överväga om det här intresset verkligen är något för dig, i takt med att vattnet efter sommaren blir kallare och det riktiga vinterbadet närmar sig.

– Låt det ta tid och vänj långsamt kroppen vid kallt vatten istället för att chocka med ett plötsligt kallbad nästa vinter. Om du börjar nu under våren och fortsätter bada under sommaren och hösten så kommer du vara bättre acklimatiserad till nästa vinter och kroppen kommer hantera kylan mycket bättre. Då blir det mindre påfrestande både mentalt och för dina blodkärl. 

Det finns en genväg

Många säger att de upplever en väldigt skön uppiggande känsla av det kalla vattnet. Man känner sig vaken och frisk. Katarina berättar att det stämmer överens med forskningen men att det finns lite enklare sätt att uppnå det på, om man vill.

– Man har forskat en del på att duscha kallt på morgonen och på vissa sätt fungerar det. Du upplever en rejäl kick på morgonen och kommer mest troligt känna dig piggare. Däremot blir du inte friskare av det, även om forskningen visar att färre sjukanmäler sig om de duschat kallt på morgonen, även om de har samma symtom som någon som inte duschat kallt. Det handlar om endorfinkicken och känslan av att man kan ta sig an vad som helst. Så behöver du en kick inför ett viktigt möte så skulle jag hellre rekommendera en kall dusch än att du hoppar i sjön. Det verkar åtminstone enklare.

Mer om Katarina Steding Ehrenborg

Katarina är aktuell med boken Hjärtsmart - Orka mer och lev längre.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofilKBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.