Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Miljöprisvinnarnas bästa tips

Företaget D. Ekstrand vann årets Miljöpris för sina insatser inom hållbarhet. – Det spelar stor roll vad varje människa gör. Vi bidrar alla till miljön omkring oss, säger Veronika Ekstrand.

Foto: Sven Persson

När ett företag tar fram en produkt kan den råka innehålla plaster som snart blir förbjudna. En produkt kan också vara onödigt bra – som en PET-flaska som är så kraftig att den håller i 200 år, men oftast konsumeras inom ett år. Och när varor packas för transport blir ofta emballaget överdimensionerat i mängden plast och papp.

– Allt sådant måste vi komma till rätta med. Både för företagens ekonomi och för klimatets skull, säger David Ekstrand. Han är delägare i D. Ekstrand, som erbjuder expertis kring en produkts hela livscykel, från design och konstruktion till återanvändning, material- och energiåtervinning och deponering. David riktar in sig mot produktutveckling och hans fru Veronika miljö- och avfallskonsultation.

Men även privatpersoner kan spara pengar på att tänka mer hållbart och samtidigt göra en insats som bidrar, menar de.

– Det spelar stor roll vad varje individ gör där hemma. Om vi är många tillsammans så blir det en stor påverkan på miljön – då känns det gott att använda en diskborste i trä istället för i plast, säger Veronika.

Plastknepen – bli mer hållbar

  • Tänk inte att det är krångligt – bara gör. Källsortera all plast.
  • Tänk hållbara material. Matlådor i plast har begränsad livslängd medan matlådor i glas och metall håller resten av livet.
  • Slopa plastfolien – lägg över matresterna i matlåda, lägg ett uppochnedvänt fat över skålen eller satsa på återanvändbara bivaxdukar som ersättare.
  • Undvik engångsartiklar i plast – ta med en egen kaffemugg till kaffestället.

Bli mer klimatsmart!

  • Släpp ”bra att ha-sakerna” i källare och vind tillbaka in i återvinningsloopen. Vi kan bryta mindre stål ur jorden om du låter din oanvända metall bli återanvänd. Gäller allt från spadar till mobiler.
  • Välj produkter som håller – satsa på kvalitet i alla lägen.
  • Dela mera. Du måste inte äga allt själv, du kan kanske låna, dela eller hyra?
  • Tänk lokalt – det är bättre med närodlade äpplen än ekologiska om de fraktats från Argentina.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2021.

Här kan läsa hela tidningen digitalt