Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Det kunde ha slutat i kat(t)astrof

Operera bort kattens höftkula eller skaffa protes? De nyblivna husdjursägarna Madeleine och Andreas ställdes plötsligt inför ett svårt – och dyrt – val.

Foto: Sven Persson

I början av november kom katten Mus till sitt nya hem i Hässleholm. Madeleine och Andreas hade införskaffat matskål, kattlåda, leksaker – och en försäkring hos Agria.

– Det var för säkerhets skull. Hon är ju vårt första husdjur, vi ville vara försiktiga och visste inte vad vi kunde förvänta oss. Bondkatter brukar inte ha så mycket problem, men vi ville kunna ta hand om henne om något händer, säger Andreas.

Skadad höftkula
Två månader senare upptäckte de att lilla Mus haltade. Rejält. Madeleines svägerska har hund och är djurvan så paret ringde henne för ett gott råd.

– Hon tyckte vi skulle åka in till AniCuras klinik i Hässleholm för att undersöka benet och se vad som hänt.

Två röntgen senare fick de besked: Höftkulan var skadad. De ställdes inför ett val, operera bort kattens höftkula eller operera in en protes?

– För första gången som djurägare står man där och ska ta ett beslut, när det är sent och man är trött, reflekterar Madeleine.

Slapp ta av besparingarna

Den 10 januari opererades den lilla kattens högra höftkula bort och utrustad med en illa omtyckt tratt på huvudet, spenderade Mus sedan några sura dagar för sig själv i en flyttkartong därhemma.

Men med sjukgymnastik – tappert utfört av paret – blev hon snabbt bättre.

– När tratten försvann blev det fullt liv på henne. Numera hoppar hon runt och leker som om hon inte var skadad alls, berättar Andreas.

Operationen skulle kostat paret 21 000 kronor, och med röntgenkostnader, mediciner och rehabilitering hade det landat på cirka 30 000 kronor. Men tack vare försäkringen stannade utgifterna på cirka 3 000 kronor.

– Det är väldigt skönt. När det är första gången något sådant här händer blir man stressad – vad är rätt val för både mig själv och djuret? Och det rör sig om mycket pengar. Utan försäkringen hade vi fått skrapa av våra besparingar, säger Madeleine.

 

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt