Så motverkar du mentala dippar i hemarbetet

Christina Andersson är psykolog och forskare med specialitet inom compassionfokuserad terapi. Det är en metod som är på framfart globalt och som hon blivit lite av en mittpunkt för i Sverige. Metoden handlar om sätt att hantera de motgångar och smärtsamma upplevelser som ingår i livet och hjälper dig att skapa ett förhållningssätt till andra och en själv som går ut på att man är omtänksam och vill hjälpa sig själv och andra att minska lidande. Vi bad Christina om några handfasta tips på hur man vänder motiga känslor till motivation.

Här kommer Christinas mentala knep för att hålla igång arbetsglädjen och motivationen under en utdragen period av hemarbete: 

1. Välj din drivkraft

Enkelt sett finns det tre kategorier av drivkrafter hos en människa: Drivkrafter som triggas av antingen yttre belöning, inre belöning, eller större än sig själv-motivation. Yttre belöning kan vara pengar eller beröm från någon man värdesätter. Inre handlar mer om att trigga en inre må bra-känsla medan den tredje handlar om glädjen man får av att det arbete man utfört kommer andra personer ha nytta och glädje av. 

När det går trögt kan det löna sig att stanna upp en stund och zooma ut lite och fundera lite kring vilken slags belöning som arbetet handlar om. Allt från att inse att det man gör är grunden till att man får lön, till att ett högre syfte får en att inse att det är värt mödan. Man måste förhandla lite med sig själv och spela på den motivationsfaktor som får en att trigga igång.

2. Sortera och välj uppgift medvetet

När man har många saker att göra så kan man sortera mellan svåra och enkla uppgifter som första steg. Flera enkla saker går att göra och det kommer kännas belönande att bocka av på ”att göra” listan. De mer utmanande uppgifterna kräver hela din uppmärksamhet och då ska man spara på sin energi och inte göra massa annat den dagen eller om det kräver ett par dagar.

När man har en krävande uppgift framför sig kan blotta storleken på uppgiften göra att man drar sig för att sätta igång. Situationen känns övermäktig och man fastnar i startblocken. En lösning då är att bara börja. Motivationen kickar oftast igång efter att man startat och känner att man börjar göra framsteg. 

3. Ge dig själv ett peptalk

Du har troligen varken chefen och arbetskamraterna därhemma, så där finns ingen som kan ge dig den där pushen som du kan behöva få. Prova då med din egen röst istället. Ta ett lugnt peptalk med dig själv i du-form och berätta varför du ska göra den här uppgiften och varför du är bra på den. Undvik självkritik och att måla upp mörka konsekvenser av ett misslyckande - här handlar det om att vältra sig i sina styrkor. Det finns forskning på att egna peppsnack höjer prestationen så prova det, även om det kan kännas jättefånigt inledningsvis. 

Många som lever i en barnfamilj upplever det krävande att hantera både sina arbetsuppgifter, relationen till sin partner, och de gemensamma barnens behov samtidigt i hushållet. Här kommer därför två tips från Christina kring hur man kan öka livskvaliteten för en hemarbetande familj.  

1. Balansera tillsammanstiden med egentid

Vanligtvis brukar vi sukta efter mer tillsammanstid i familjen, men i givet läget kan många känna att de i alla fall periodvis får för mycket av den varan. Viktigt därför är att ge varandra egentid och utrymme. Man ska inte känna sig som en svikare bara för att man vill ta en promenad eller springtur för sig själv. Det gäller att tillåta sig att ta egentid och att uppmuntra sin partner att göra detsamma, men det är viktigt att det blir en jämn fördelning av egentiden mellan föräldrarna. Förutom att röra på sig kan man behöva träffa en kompis en stund, det kan vara minst lika givande. Genom att ge varandra lite fritid, så att säga, tänds förhoppningsvis gnistan för det stundtals kaotiska hemmalivet igen.  

2. Sätt läget i sitt sammanhang

När du känner dig less och hemmatillvaron känns utmanande så kan ett knep vara att tänka på att det här läget kommer ta slut. Sett i det stora hela kommer situationen vi är i nu att vara en kort period i livet och frågan blir då hur du vill att familjen ska minnas den? Som ett gemensamt helvete eller en period som faktiskt hade sina mysiga stunder. På så sätt kan också tankar av tacksamhet dyka upp kring alla fördelar som hemarbetet bär med sig. Och hur viktigt det är att ta tillvara på dessa fördelar den korta stund som de finns tillgängliga. Den typen av tankeövning kan göra att man mentalt mår bättre.