Biden har rivstartat det nya året – mot bättre tider

Med handen på familjebibeln svor Biden eden och inledde sedan talet med en vädjan ”vi måste enas för att bekämpa våra fiender - ilska, förbittring, hat, extremism” för att gå mot bättre tider.

Under den korta tiden vid makten har han rivstartat. Och kanske tagit de första kliven mot bättre tider. För samma dag svors även Kamala Harris in som landets nästa vice president. Hon blir därmed inte bara landets nästa vicepresident, utan också den första kvinnliga vice presidenten i USA. Under sin första dag på posten skrev Joe Biden under sina första 17 presidentorder – en av dem var att återansluta USA till Parisavtalet. Han skrev även under att USA ska vara med och bidra till världshälsoorganisationen WHO igen. Många med mig är nog glada över det.


Biden vill även stoppa bygget av muren mot Mexiko och den stort kritiserade beslutet om en oljeledning och utvinning av olja i naturreservat (Keystone XL). Detta känns bra men det ska ju alltid finnas ett eller flera men. Pandemin har fortfarande ett hårt grepp om USA. Ungefär 400 000 har dött av Covid och många sörjer inte bara släktingar som gått bort utan också jobb som försvunnit. För arbetslösheten är mycket högre än den var innan pandemin och är idag landets kanske största utmaning.

Det finns också många djupa polariserande sår i landet och även sår mellan tidigare internationella vänner som behöver omsorg och tid att läka. Detta är ingen lätt fix men jag känner ändå att det finns lite hopp och om vi lyckas bekämpa lite av det hat och hot som finns, kommer 2021 definitivt att bli ett bra mycket bättre år än 2020, men det borde i och för sig inte vara så svårt.


Alexandra Stråberg