Håll i pandemipengarna – ett litet tag till bara

Pandemin har minst sagt fått oss att behöva ändra många av våra invanda rutiner. Flera av dessa har skapat ett extra utrymme i ekonomin då semestrar, shoppingrundor och resor till jobbet inte blivit av. Väl medveten om att det inte sett ut så för alla, och att många människor upplevt en betydligt sämre ekonomi på grund av arbetslöshet och sjukskrivningar, så kommer den här bloggen främst vända sig till de som känner att det finns mer pengar över än vanligt. Jag kallar det pandemipengar.

Vid en närmare granskning handlar det om 200 miljarder svenska kronor. Så mycket mer pengar står i skrivande stund på våra konton. Om vi räknar per svensk i befolkningen som är över 20 år, handlar det om 25 000 kronor per person. (Men, som sagt, låt oss anta att de här summorna är extremt ojämnt fördelade per individ. En del har mycket mer, många har mindre eller inget alls.) Det är förstås svårt att säga exakt var pengarna kommer ifrån, men låt oss leka med tanken att en del kommer från utebliven ”guldkant på tillvaron-konsumtion”.

Så hur ska man göra om man helt plötsligt finner sig ha en oförutsedd summa på kontot? Ska man bete sig på samma sätt som vid en oväntad inkomst vilken som helst, som en lottovinst eller ett arv? Nej, jag tycker inte det. För det här är pengar som egentligen inte skulle ha funnits och min gissning är att det handlar om uppskjuten konsumtion, snarare än inställd. Och kanske återvänder också känslan av att vilja unna sig saker när allt så småningom blir mer normalt? Jag tror att ni är många med mig som längtar ut, bort och efter saker, människor och platser.

För det kommer trots allt snart en dag när du ska tillbaka till kontoret och kanske vill uppdatera din garderob för att känna dig fin. Du kanske vill gå till frisören och göra något åt de där hemmagjorda pandemislingorna eller kompisklippningen. Du kanske snart vågar börja boka resor 2021? Eller kanske till och med kan passa på att boka semesterresan 2022? För att inte tala om hur vansinnigt mycket man längtar efter att träffa människor igen och kanske gå på restaurang. Pengarna kommer att gå åt och du kommer att vara värd det. Därför tänker jag att de här extrapengarna bör behandlas som om de inte finns, bara ett litet tag till. Om du, som sagt, inte kan boka något redan nu lite längre fram som gör det lättare att stå ut.

Undantag finns förstås. Det är ändå min roll att tänka som en praktisk, men kanske lite trist, privatekonom. Så har du lån med hög ränta som du kan betala av? Gör det. Har du ingen buffert på minst två månadslöner som du kan nalla av när det kniper? Skaffa en sån. Behöver din villa dräneras för att undvika framtida fuktskador och för att bibehålla värdet på huset? Passa på. Har du gjort en pensionsprognos på minpension.se och insett att det blir knäckebröd och vatten den dagen du går i pension? Sätt av lite pengar till ett pensionssparande. Om du tänker efter har du förmodligen en sådan förbättringsåtgärd eller möjlighet att göra.

Men; vi närmar oss slutet på den där tunneln som vi ser ljuset i lite längre fram. Snart är det dags att plocka fram klackarna och kavajen igen. Håll i och håll ut, ett litet tag till!

Emma Persson
Privatekonom