Av: Trifa Chireh

Nyheter inom området pension

Lägsta ålder för att ta ut allmän pension, begreppet riktålder, ändringar i LAS och lagstiftning kring flyttavgifter för flytt av pensionskapital är några nyheter inom pensionsområdet 2021.

Trifa Chireh är pensionsekonom på Länsförsäkringar

1. Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjdes från 61 år till 62 år.

2. Begreppet ”riktålder för pension” införs i socialförsäkringsbalken Tidigare kan man säga att vi haft 65 år som en motsvarighet till den nya riktåldern. Detta oavsett när man varit född. Nu kommer istället olika generationer ha olika riktåldrar beroende på vilken medellivslängd just den generationen förväntas ha. Det innebär att dagens 35-åringar kan komma att förvänta sig en "riktålder för pension" på ungefär 70 år.

3. Från och med 1 januari 2020 ändrades vissa bestämmelser i lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS). Åldersgränsen för rätten att kvarstå i anställning höjdes från 67 år till 68 år.
Syftet är att fler ska ha möjlighet att arbeta längre och att anställda själva ska kunna bestämma när de vill gå i pension.

4. En annan viktig förändring är den nya flytträttslagstiftningen. Den nya lagstiftningen innebär sänkta flyttavgifter för att flytta pensionskapital.

5. Inkomstpensionstillägget infördes som är en ny förmån som betalas ut som ett tillägg till allmän pension från och med september 2021. Inkomstpensionstillägget får alla pensionärer över 65 år och som får allmänpension mellan 9000-17000 kr. Du som redan har allmän pension behöver inte göra något utan du kommer att få inkomstpensionstillägg från september 2021 eller när du fyller 65 år. Ingen behöver ansöka om tillägget, utan det sker automatiskt när du ansöker om allmän pension. 

6. År 2021 sänks skatten ytterligare för pensionärer över 65 år. Även de som lönearbetar och är 66 år eller äldre får skattesänkning.

Skattesänkningen beror på att det förhöjda grundavdraget höjs för de som under året fyller 66 år. En skattereduktion för förvärvsinkomster införs också. Det innebär att de med lön och socialförsäkringar, inklusive pension, får en skattereduktion. Skattereduktionen är lägre för låga inkomster och trappas upp med högre inkomster tills den maximala nivån om 1 500 kronor är nådd.

-Att vänta med att ta ut sin pension efter 65 år är fördelaktigt ur flera aspekter. Den enskilde får ett fördelaktigare skatteavdrag på pensionen vid ett uttag från och med januari det år personen fyller 66 år jämfört med om pensionen tas ut tidigare. Från det år en person fyller 66 år blir inkomstskatten på lön dessutom lägre. Ytterligare en fördel är att tid med lön oftast är en tid med högre inkomst än vad tiden med pension är. 

Att skatten på pension är lägre för en person som under året fyller 66 år beror på att en äldre pensionär har ett förhöjt grundavdrag, vilket inte en yngre pensionär har.

– Från det år du fyller 66, och på inkomster upp till 437 000 kronor betalar du mindre i skatt på din lön än den pensionsrätt du får på samma inkomst.