Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Din Bror – trygga samtal

Ali Shakir, 29 år och samtalsledare på Kristianstads kommun. Han har träffat nära 1 000 ungdomar genom åren.

Foto: Sven Persson/swelo.se

Som samtalsledare på skolor i Kristianstads kommun har jag förmånen att varje dag träffa ungdomar och dela deras värld. Pojkarna jag möter går i åttonde klass och första året i gymnasiet. De strävar och hungrar efter att få prata med någon, diskutera sådant som är relevant, men de saknar ofta någon att prata med. Tillsammans resonerar vi kring teman som mansrollen och konsekvenstänk under totalt 15 träffar. Arbetet är en del av kommunens förebyggande arbete. Pojkar och män leder i dag stort i statistiken när det gäller sämre betyg, våldsbrott och självmord. Men situationen går att ändra genom att se varje pojke för den han är och ge honom möjligheter att utvecklas åt rätt håll.

Solsken och bråk

Under mina sex år som samtalsledare har jag sett många solskenshistorier. En pojke i samtalsgruppen var känd som skolans bråkstake och stal ständigt uppmärksamheten. Han kom ofta för sent till träffarna och hade attityd mot oss vuxna och killarna i gruppen. Lite senare snappade jag upp att han varje dag går med sin lillasyster till skolan. När jag inför gruppen tog upp hur fint och omtänksamt det är att han gör det, förändrades han. Plötsligt fick han känna hur det är att bli sedd som en omtänksam pojke. Det var bara det som behövdes för honom att vilja fortsätta utforska den sidan av sig själv. Efter det kom han alltid i tid och var uppmärksam i gruppen.

Vi vuxna säger ofta ”nej” och ”gör inte” till ungdomarna, sällan vad de ska göra i stället. Genom samtalsmetoden Din Bror bekräftar vi dem som de är och ger dem uppmärksamhet för de positiva saker de gör.

Brustna hjärtan en del av diskussionerna

Min största utmaning är att skapa en trygg grupp. Vi arbetar för att pojkarna ska ta av de masker som de gömmer sig bakom, oavsett om det är ”Roliga killen” eller ”Bråkstaken”. Vi bekräftar varje gång någon yttrar sig: ”det är okej och bra att vara den du är. De andra hör dig och accepterar dig utan att kränka dig.” När de väl känner tryggheten att våga öppna sig händer det fantastiska saker. Vi har haft ungdomar som brustit och börjat gråta mitt under träffarna. Där de berättat något väldigt tragiskt som hänt dem och som klasskompisarna inte haft en aning om, trots att de gått i samma klass sedan lågstadiet. Och det är en magisk känsla när de låter sig bli tröstade av pojkarna i klassen. Men vi har också många stunder där vi skrattar så tårarna rinner.

Under våra samtal får de lära sig de sociala koderna och får verktyg med vilka de kan bete sig på ett prosocialt sätt, med positiva tankar och handlingar. Allt detta är guld värt när de sedan söker jobb. Att kunna uppföra sig låter som en enkel sak, men det är det inte för alla ungdomar.

Populära grupper

Vårt arbete har gett resultat, både i pojkarnas egna skattningar över sitt mående och upplevelse av tryggheten i gruppen, men också genom att deras närvaro i skolan ökat, liksom ofta betygen. Denna termin blev vi fullbokade redan i augusti och flera skolor står i kö. Att samtala låter enkelt, men det är så vi planterar grundläggande byggstenar som pojkarna sedan kan bygga vidare på. Vi sår frön. Vissa växer inte, andra tar det fem år för att gro. Men träffarna är en fantastiskt utvecklande tid för de allra flesta. Forskning visar att barn behöver som mest beröring i tonåren, men det är oftast då de får det som minst. Så vi avslutar alltid träffarna med att krama varandra. Någon i gruppen har kanske inte fått en kram på ett halvår. Bara att få en kram kan göra deras dag.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt