Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Från skadad till elitidrottare – Fredriks bästa träningsråd

Fredrik Ekström började med ett dåligt knä, en damcykel och mindre bra simteknik – i dag har han genomfört elva Ironman och deltagit i VM i triathlon på Hawaii.

Foto: Sven Persson/swelo.se

Hallå där, Fredrik, hur började intresset för sporten?

– Jag är egenföretagare inom bygg och insåg att det enda jag gjorde var att jobba – ofta oregelbundna tider och periodvis med hög arbetsbelastning. Jag ville komma ur ekorrhjulet och göra något för att må bättre.

Du började med ett dåligt knä och dessutom astma. Hur vågade du?

– Att sitta stilla är rena döden för kroppen. Oavsett vad man har för åkomma, hjälper rörelse. I dag slipper jag smärtan eftersom jag har byggt upp muskulaturen i knäna. Och även om jag har kvar min astma, är min syreupptagningsförmåga bättre.

Vad är de stora vinsterna med träning?

– Det är naturligtvis stärkande och bra för kroppen och förebygger till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Men det är också bra för hjärnan och förebygger psykisk ohälsa, bland annat genom att det frigörs ämnen i hjärnan som gör oss lugna och ökar välbefinnandet. Vi blir lyckligare av träning, helt enkelt.

Du driver MIND Triathlon Sportsclub, som coachar och stöttar människor som vill börja träna. Vad har du för tips om jag vill börja träna?

– Börja försiktigt så du inte drar på dig skador. Vill du löpträna så är min rekommendation att börja med att springa två kilometer och öka med endast tio procent varje vecka.

Om jag, liksom du, har ont någonstans?

– Var inte rädd för att träna, det kommer tvärtom hjälpa mot smärtan. Men bygg upp kroppen sakta och träna allsidigt. Triathlon innehåller simning, löpning och cykling. Har man under en period ont av att löpa, kan man satsa på de två andra grenarna. Det gör det varierat, kul och bra för hela kroppen.

Men tveka inte heller att ta hjälp om du har ont. Det finns gott om duktiga coacher och rehabiliteringsmöjligheter i vår del av Skåne, vi är ett exempel.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt