Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Frisk i vinter – Agnes Wolds bästa tips för att undvika covid-19

Professor Agnes Wold har med sitt tydliga, raka sätt att förklara covid-19 på kort tid blivit landets ”coronapadagog”. Här är hennes bästa tips för en frisk vinter.

Foto: Exponera AB

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och forskar på covid-19.

Hur smittar covid-19?

– Man måste få in det i luftvägarna. Den vanligaste smittvägen är att man andas in små droppar som andra har andats ut. Men om du har virus på händerna och petar dig i ögonen, kan det vandra vidare till näsan och luftvägarna genom tårkanalen.

Handsprit eller tvål – vilket är bäst?

– Det spelar ingen roll. Viruspartiklarna har ett hölje av ett membran som löses upp av sprit, två eller diskmedel.

Munskydd eller inte?

– Känns det bra med munskydd är det ingen skada att använda det. Men jag är emot att alla ska ha det som en tvingande åtgärd. Det är en stor inskränkning i människor liv och de som tvingas ha det blir förbannade. Den mesta smittan sker i hemmen, därefter kommer arbetsplatser, och sedan fester eller socialt umgänge. Och i de sammanhangen har du inte munskydd. Håll ett avstånd på 1,5 meter i stället i stället för att bära munskydd. Då får du ett mycket friare liv.

Hur ska vi göra vid jul, vi kan ju inte sitta ensamma?

– Alltså, det finns gränser för pjåskandet. Klart vi kan sitta ensamma på jul. Men man får titta på det i december, hur rekommendationerna ser ut då. Att fira jul är faktiskt inte världens viktigaste. Det är samma som med bröllop, det kan vänta. Det som verkligen är viktigt är att ha livet i behåll och att inte låta sina närmaste dö. Bara tanken på att låta någon bli smittad för att det är jul – och som sedan dör! Att inte fira jul en enda gång är väl ingen fara. Så sitt lugnt i båten tills det här dragit över.

Så undviker du smittan - Agnes Wolds tre bästa tips!

  • Håll 1,5 meters avstånd till alla, inne som ute.
  • När du varit ute och handlat eller gjort något annat – tvätta händerna med tvål och vatten, det löser upp virusets hölje och då blir det ofarligt.
  • Om du är 70 plus – var väldigt försiktig med kontakter med folk som är yngre än 40. Yngre människor kan ha coronainfektion med väldigt lätta symtom, men ändå vara smittsamma. Träffa helst yngre människor bara utomhus

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt