Har vi tid att vänta i 37 år på att kvinnor och mäns inkomster blir lika?

Kvinnor och mäns löner är i princip lika för lika arbete. Men eftersom män och kvinnor arbetar olika antal timmar är det snarare inkomst vi ska fokusera på. Och där finns det skillnader.

I diskussionen om skillnader mellan kvinnor och mäns löner har det kommit goda nyheter de senaste åren. Exempelvis rapporterade Medlingsinstitutet förra året att löneskillnaderna mellan män och kvinnor har minskat varje år sedan 2007. Och det är ju glädjande. Problemet är att det fortfarande finns inkomstskillnader eftersom kvinnor är mer frånvarande från arbetsmarknaden. I den frånvaron ryms en högre nivå på sjukskrivning, mer föräldraledighet och mer deltidsarbete. Och man kan också tydligt se hur de olika val kvinnor och män gör i sitt yrkesliv har stor påverkan. Män är i högre grad chefer och vi jobbar i olika typer av branscher, till exempel.

Men även om vi tittar på inkomst finns det glädjande nyheter. Kvinnors inkomst ökar snabbare än mäns, en trend som funnits under flera år. Lite smolk i den glädjebägaren är dock att det går väldigt långsamt. Förtvivlat långsamt. Faktum är att kvinnor och mäns inkomster kommer att vara lika om 37 år. Det är ju, för att uttrycka det milt, en väldigt lång tid.

Finns det några sätt att snabba på det? Ja, en del. Har vi alla ett ansvar? Ja, det har vi. Här kommer några saker vi alla kan göra, eller få människor i vår närhet, att göra:

  • Alla ska välja utbildning med omsorg och med arbetsmarknaden för det yrket i åtanke. Både vad det gäller framtida anställningsmöjligheter men också när det gäller karriärmöjligheter och löneutveckling.
  • Alla bör välja en partner som vill leva jämställt så att förutsättningarna finns för ett jämställt arbetsliv under småbarnsåren.
  • Alla bör välja en partner som vill leva jämställt för att inte bara den ena ska lägga många timmar i veckan på att köpa nya överdragsbrallor till barnen eller planera för middagarna med släkt och vänner.
  • Alla bör komma ihåg att den nutida lönen är den framtida pensionen, varpå en aggressiv löneförhandling är att göra ditt framtida pensionärs-jag en tjänst.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Tillsammans kan vi lyckas. Är du beredd att hjälpa till?

Hälsningar
Emma