Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Mamma och Janne

Under 2019 tog Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ett första steg tillsammans med studentföreningen Cefyrekon i Kristianstad i det nystartade projektet Mamma och Janne. Syftet är att skapa en gemensam plattform för samtal och möten med fokus på studenternas behov och önskemål.


– Vi delar många intressen med studenterna, inte minst inom områden som framtid, hållbarhet och arbetsliv. För oss som lokal bank och försäkringsbolag känns det naturligt att bidra och utveckla vår verksamhet tillsammans med de som utgör morgondagens ledare och medarbetare. Det har vi gjort i över 180 år och det arbetet vill vi gärna vidareutveckla, säger Renée Carlsson, kommunikations- och hållbarhetschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Den bärande idén med Mamma och Janne är att utifrån studenternas behov stötta i den omställning det innebär att flytta hemifrån och bli vuxen. Samarbetet startade med ett event under några dagar i Högskolans lokaler i slutet av november. Tillsammans med Röda Korset skapade vi en mysig hörna där man kunde fika, diskutera, hänga och fylla i den så kallade ”önskelistan”. Önskelistan är studenternas förslag på olika ämnen för vad de önskar för gästföreläsningar eller workshops. Förslagen blev många och de mest 10 mest önskade ämnena i ordning blev:

  • CV - Så sticker ut du ut i din jobbansökan
  • Storkok med kändiskock
  • Ät rätt och närodlat
  • Varför veggo?
  • Så pluggar du hållbart
  • Psykologen i soffan
  • Varför ska jag engagera mig ideellt?
  • Ungdomsekonomi
  • Grundkurs i Excel
  • Jag saknar min mamma - föredrag om att bli stor

    Många studenter deltog i omröstningen och som klara vinnare stod ”Hur man sticker ut med sitt CV” och ”Storkok med kändiskock.”

    – Det speglar väl studenternas behov här och nu, och det är där vi vill vara. Om vi ska bidra, måste det ske på studenternas villkor och genom att vi lyssnar. Som ekonomiska rådgivare har vi goda möjligheter att stärka studenternas kunskaper och färdigheter och därmed rusta dem för framtiden, säger Jessica Maazon, TM-chef och projektledare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

    Under året planeras det att genomföras minst en aktivitet till tillsammans med studenterna. Som tack för engagemanget fick studenterna både ett presentkort från Röda Korset samt även möjlighet att ”tömma” hörnan på möbler och rekvisita efter eventet.


Verkligheten och familjesituationen ser olika ut för alla. Och olika är bra! Ibland är hemma: Mamma & Janne. Ibland Mamma & pappa. Ibland: Fia & mamma. Ibland: mamma och lillebror. Ibland: en helt annan konstellation. Det vi vill belysa är att hur olika vardagen än ser ut, så är att börja ett nytt eget liv med skola, vänner och boende alltid lika stort.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1, 2020.

Här kan du läsa hela tidningen digitalt