Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Grilla säkert i sommar!

Att tända upp grillen är för många förknippat med sommar, sol och semester och vilka sköna stunder har man inte haft i glada vänners lag runt denna fantastiska samlingspunkt! Här har vi lagat åtskilliga kulinariska läckerheter och frossat i underbara smaker.

Vid grillen: Grillmästaren Jonas Borgström (3:a i Grill & BBQ SM 2013, samt guldmedaljör i VM, NM, SM 2015)

Det spelar egentligen inte så stor roll vad man lägger på grillen, bara man gör det med kärlek och respekt. Både för maten, omgivningen och eventuella gäster.

Att grilla säkert är ett sätt att visa sin respekt

Använd med fördel en kolgrill med lock till. Då kan du snabbt och enkelt kväva elden och sänka värmen om du behöver. Tänk på att kolen kan vara varm i flera dagar – var försiktig när du slänger den. Och ställ grillen stadigt, både under tiden du grillar och efteråt medan kolen svalnar.

Skippa tändvätskan

Starta din kolgrill med ett startrör eller med en el-gaffel, både miljövänligt, säkert och dessutom slipper du lukt och smak av petroleum. Välj grillplats med omsorg, en plats där eventuell fallande glöd inte riskerar att tända eld på omgivningen. Ha gärna en brandfilt och vatten i närheten.

- Mina bästa tips inför säsongen vill jag gärna dela med mig av och det viktigaste är förmodligen att satsa på kvalitet. Locket på! Grilla BBQ-stil med locket nedfällt på indirekt värme, det vill säga lägg kolen på ena sidan och maten på den andra, säger Jonas.

 - Bra råvaror smakar så mycket bättre och är helt klart värt besväret. Grilla långsamt, för bästa resultat ska man inte ha för bråttom. Låt maten ta tid att laga och även att äta! Till sist, använd termometer om du vill ha ett perfekt resultat.

Jonas bästa grilltips:

  • Satsa på bra kvalitet när det gäller råvaror.
  • Anpassa grilltiden efter maten. Ha inte bråttom!
  • Skippa tändvätskan! Starta din kolgrill med ett startrör eller med en el-gaffel.
  • Locket på! Grilla BBQ-stil med locket nedfällt på indirekt värme.
  • Använd termometer för ett perfekt resultat.
  • ”Mise en place” – förbered och ha koll på verktyg och råvaror innan
    du börjar grilla.
  • Välj plats med omsorg och se till att ha brandfilt och vatten i närheten.

Grilla lagom
Gasol - populärt men farligt

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1, 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt