Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Grilla säkert i sommar!

Att tända upp grillen är för många förknippat med sommar, sol och semester och vilka sköna stunder har man inte haft i glada vänners lag runt denna fantastiska samlingspunkt! Här har vi lagat åtskilliga kulinariska läckerheter och frossat i underbara smaker.

Vid grillen: Grillmästaren Jonas Borgström (3:a i Grill & BBQ SM 2013, samt guldmedaljör i VM, NM, SM 2015)

Det spelar egentligen inte så stor roll vad man lägger på grillen, bara man gör det med kärlek och respekt. Både för maten, omgivningen och eventuella gäster.

Att grilla säkert är ett sätt att visa sin respekt

Använd med fördel en kolgrill med lock till. Då kan du snabbt och enkelt kväva elden och sänka värmen om du behöver. Tänk på att kolen kan vara varm i flera dagar – var försiktig när du slänger den. Och ställ grillen stadigt, både under tiden du grillar och efteråt medan kolen svalnar.

Skippa tändvätskan!

Starta din kolgrill med ett startrör eller med en el-gaffel, både miljövänligt, säkert och dessutom slipper du lukt och smak av petroleum.
Välja grillplats med omsorg, en plats där eventuella fallande glöd inte riskerar att tända eld på omgivningen. Ha gärna en brandfilt och vatten i närheten.

- Mina bästa tips inför säsongen vill jag gärna dela med mig av och det viktigaste är förmodligen att satsa på kvalitet! Locket på! Grilla BBQ-stil med locket nedfällt på indirekt värme d.v.s. lägg kolen på ena sidan och maten på den andra!

Bra råvaror smakar så mycket bättre och är helt klart värt besväret. Grilla långsamt, för bästa resultat ska man inte ha för bråttom. Låt maten ta tid att laga och även att äta! Till sist, använd termometer om du vill ha ett perfekt resultat.

Jonas bästa grilltips:

 • Satsa på bra kvalitet när det gäller råvaror.
 • Anpassa grilltiden efter maten. Ha inte bråttom!
 • Skippa tändvätskan! Starta din kolgrill med ett startrör eller med en el-gaffel.
 • Locket på! Grilla BBQ-stil med locket nedfällt på indirekt värme.
 • Använd termometer för ett perfekt resultat.
 • ”Mise en place” – förbered och ha koll på verktyg och råvaror innan
  du börjar grilla.
 • Välj plats med omsorg och se till att ha brandfilt och vatten i närheten.

 

Recept på grillrökt lax

Färsk fisk är en underbar rätt att lägga på grillen under sommaren. Ju fetare och fastare fisken är, desto större är chanserna att få ett lyckat resultat. Ömtåligare fisksorter kan med fördel grillas på planka eller i foliepaket.

Fisk är dessutom tacksam att krydda, mjuk och snäll eller hett och starkt. Endast fantasin sätter gränser!

Gör så här:

 1. Smörj gärna in grillgallret med lite olja precis innan du lägger på fisken. Grilla gärna fisk med åtminstone en skinnsida kvar och placera denna nedåt. När grillgallret är riktigt hett fastnar inte fisken lika lätt.
 2. Skölj den rumstempererade laxsidan i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper. Gnid in laxsidan med olivoljan samt klappa in övriga ingredienser.
 3. Lägg rök-spån, antingen direkt på glöden eller i en rök-låda eller varför inte en blötlagd enekvist.
 4. Grilla på indirekt värme, vid sidan om glöden, gärna på svag värme (har du en grill med termometer så låt den ligga på 100 -130 grader i ca 20-30 min.

Ingredienser:

1 laxsida
1-1,5 dl färsk dill, hackad
1 msk malt fänkålsfrö
1 citron, skal och saft
olivolja
salt
peppar
rökspån eller blötlagd enekvist

Tips:

Skär gärna upp laxsidan i portionsbitar utan att skära igenom skinnet innan du grillar den. Då blir det mycket lättare att servera. 

Håll koll på tempen, lax ska ligga på cirka 48-52 grader. Övergrillad fisk blir lätt torr och smaklös.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1, 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt