Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

”Hur kul som helst” låter unga växa

Föreläsningar av eliten inom svensk ridsport, kurser med hästexperter och utbildningar med mentala tränare. I projektet ”Hur kul som helst” ges ridsporten och dess framtida ledare chansen att utvecklas på ett hållbart sätt.

Ridsport är den absolut största idrotten för landets flickor. Men ofta glöms sporten bort när företag sponsrar ung idrott. Det ville Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ändra på och tillsammans med Agria och representanter från ridklubbar i nordöstra Skåne startades samverkansprojektet ”Hur kul som helst” 2015.

– Sedan dess har projektet blivit mer och mer etablerat i våra sex föreningar och en naturlig del av årsplaneringen. Samarbetet mellan föreningarna har också utvecklats och de har byggt fina kontaktnät mellan varandra, säger Ulrika Olsson, ordförande i Hässleholms Ridklubb och sammankallande projektledare.

– Allt vi gör inom projektet handlar om hållbarhet, utveckling, trygghet och ledarskap kopplat till hästen. Vi hoppas även kunna förebygga framtida skador inom ridsporten.

Ridsportens stjärnor

Föreningarna träffas cirka sex gånger per år för att tillsammans planera de olika aktiviteterna.

Evenemangen har varit välbesökta, vissa stora arrangemang har samlat över 300 deltagare, andra träffar med till exempel sjukgymnaster och hovslagare mer lokala.

Även ridsportens kändisar har hittat hit, bland annat har hoppryttaren Stephanie Holmén hållit föreläsning om hållbar utveckling av unghästar.

Själva stallkulturen handlar mycket om samarbete, tydlighet och att skapa förtroende – sådant som man har nytta av i en ledarskapsroll.

– De växer av att ta ansvar för de stora djuren och uppgifterna i stallet. Men också av att delta i föreningslivet; det är bra att veta vad en styrelse är och en valberedning, och vilket ansvar man har för besluten man tar. Här får de vara med och påverka föreningens utveckling.

Sex föreningar

Deltagande föreningar i ”Hur Kul som Helst” är:

  • Gärds Ryttarförening
  • Fjälkestads Ridklubb
  • Östra-Göinge Ryttarförening
  • Hässleholms Ridklubb
  • IM Sportriders
  • Samt en förening under tillsättning.

    Evenemangen som anordnas är i mån av plats öppna även för andra i regionen som inte tillhör dessa föreningar.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1, 2020.

 

Här kan du läsa hela tidningen digitalt