10 tips inför husaffären

Funderar du på att flytta till mindre eller större boende? Oavsett vad nästa bostad blir så lönar det sig att fundera kring vad du kan förbereda inför en kommande försäljning.

– Genom bra förberedelser gör du försäljningen så lyckad som möjligt, säger Patricia Vendel, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Att förbereda sig i god tid är ett av hennes viktigaste tips.
– Prata i förväg med en mäklare för att få konkreta tips och råd. På så vis är du förberedd när du hittar den där fantastiskt frestande bostadsannonsen.

För att stötta våra kunder har vi tagit fram konceptet ”Försprång”, som gör dig startklar inför flytten långt innan du faktiskt tänkt annonsera ut något. Försprång är att likna vid det klassiska uttrycket ”att ha uppdraget i byrålådan”. Vi har allt klart och kan redan i ett tidigt skede hitta intressenter till din försäljning. Hör av dig till oss så berättar vi hur du går till väga för att skaffa dig försprång.

/ Fastighetsmäklare, Patricia Vendel

 

När du ska sälja huset är det mycket du kan göra för att höja värdet.
Här är fastighetsmäklare Patricia Vendels tio bästa tips.

 1. Förbered dig i god tid
  Det brukar löna sig att redan något år i förväg prata med en mäklare för att få tips. Passa även på att ta bilder av din bostad i finaste sommarskrud.
 2. Fixa dina ”ska bara”
  Listen som ska sättas upp, dörrvredet som hamnat lite snett – det lönar sig alltid att fixa till de där sista detaljerna innan du tar hem spekulanter.
 3. Håll koll på värdet
  Prata med en lokal mäklare som har koll på marknadsläget så att du kan fundera med rätt ekonomiska förutsättningar. Vi har en kostnadsfri tjänst som dessutom hjälper dig att löpande hålla koll på ditt värde via statistik av försäljningar i området: ”Värdekollen”.
 4. Gör en besiktning
  En besiktning av din villa ger dig en oberoende rapport att visa för kunderna som i sin tur får ett bättre underlag innan de lägger sina bud. En trygg köpare betalar ofta lite mer. Om du skulle upptäcka några allvarliga fel i bostaden kan du också åtgärda i ett tidigt skede.
 5. Skapa en bevakning
  Om du letar efter en ny bostad brukar det löna sig att finnas med i mäklarens register över sökande. Omkring var tionde bostad säljs utan annonsering via de stora marknadsportalerna. Vill du inte missa dessa försäljningar bör du också ha en aktiv bevakning hos mäklaren.
 6. Gör inte de stora renoveringarna bara för att sälja
  Ofta har köparen en helt annan smak än du har, så gör kostsamma renoveringar för att ha en bostad som du själv trivs i. Satsa på att hålla golv och tapeter fräscha, fasad och fönster i bra skick.
 7. När du renoverar – använd godkända hantverkare
  Har du ett nytt badrum kommer spekulanterna fråga efter kvalitetsdokument. Se till att de hantverkare du anlitar är godkända hos Gvk (Golvbranschens Våtrumskontroll) eller Bkr (Byggkeramikrådet)
 8. Undvik dofter
  Om det skulle dofta nybakat misstänks fel i bostaden. Undvik klassiska doftvillor med bullbak, doftljus eller liljor innan spekulanterna kommer.
 9. Ta bort familjeporträtten
  Tanken är att köparna ska se sig själva bo i huset och då är det bäst att inte påminna om att ni bor där nu.
 10. Utsidan av huset är viktig
  Glöm inte bort att trädgården, rabatter, buskar och fruktträd, spelar en viktig roll för första intrycket.


Besök Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Tivoligatan 6, Kristianstad
044-781 68 20
kristianstad@lansfast.se

Andra Avenyen 14, Hässleholm
0451-29 23 23
hassleholm@lansfast.se

Storgatan 42, Bromölla
0456-64 66 40
bromolla@lansfast.se

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1, 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt