I småkrypens värld

Spindlar, gräshoppor, bladlöss – naturens minsta invånare stod i fokus när barnen på Bergmanska förskolan utforskade naturen. Nu har deras kunskaper blivit en faktabok.

Foto: Sven Persson

”Titta, en humla! Och ett bi… de är viktiga för att blommorna ska finnas kvar!”

Barnen på Bergmanska förskolan i Vinslöv är på utflykt till Hovdala slott, som nyligen fått en familjeträdgård, där man bland annat kan titta på insekter och deras boplatser i insektshotellet.
Utflykten som sponsrats av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, är också ett avslut av ett läsår med fokus på småkryp och deras betydelse i ekosystemet.

Förändrar relationen till djuren

Projektet ”Barnen för naturen och naturen för barnen” som snart går in i sitt tredje år, är ett långsiktigt arbete utifrån hållbar utveckling och hållbar framtid. Barnens eget intresse för företeelser i naturen ligger till grund för arbetet. Första året ställde barnen frågor kring varför det ligger så mycket skräp i naturen, något som mynnade ut i ett arbete att göra papperskorgarna fina, så att fler skulle kasta sitt skräp där. Barnens egna teckningar fick bli klistermärken med budskap.

På Hovdala fick de 24 barnen och deras pedagoger en guidning av trädgårdsmästaren, leta insekter och småkryp på ängen med förstoringsglas och burkar, och upptäcka vad som rör sig i ån.

Barnen blev författare

Erfarenheterna från naturen har de tagit med sig hem och utmanats i bygg- och konstruktionsrummet; hur bor insekterna? Vilka bor grannar med varandra? Vad behöver de för att må bra? De har också uttryckt sig via musik och dans, teater, teckning, målning och lera.

Barnen har sökt fakta om småkrypen genom böcker och datorer och har bland annat gjort närstudier av olika småkryp i mikroskop.

– De lärde sig så mycket och tyckte att de själva kunde göra en faktabok!
Och visst kunde de det. Boken ”I några småkryps värld” gavs ut i september med stöd av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Bergmanska förskolan köpte själva hundra exemplar av boken, som finns till försäljning. Intäkterna går tillbaka till verksamheten.

Och läsåret 2019/2020 fortsätter naturligtvis naturprojektet. Vad temat blir återstår att se.