Flytande stationshus - genom sponsring

Om du råkar illa ut på havet så kommer de – och hjälpen är gratis. Tack vare sponsring har nu Sjöräddningssällskapets fortsatta verksamhet längs Åhuskusten säkrats.

Foto: Sven Persson

Sjöräddningssällskapet medverkar vid cirka 80 procent av all sjöräddning i 
Sverige och har jour dygnet runt, året om.

Verksamheten har inga bidrag från staten utan är helt beroende av medlemsintäkter, gåvor och donationer. Så när Sjöräddningssällskapet behövde flytta räddningsstationen i Yngsjö till Åhus började de söka efter lokala donatorer.

– Sjöräddningen skulle inte fungera utan alla som bidrar med pengar och tjänster. Det är jätteviktigt för oss, säger Mats Bergström, stationsledare i Åhus.

Fara för liv

Mats och hans kollegor får regelbundet larm från nödställda, mellan maj och september i år fick de tio skarpa larm.

– Med skarpa larm menar jag fara för liv. Men man kan också ringa oss om man får problem, som att det fastnar en tamp i motorn och man inte kommer vidare, sådant åker vi förstås oftare på. Men om det inte är akut kanske man får vänta lite längre på oss.

Bakgrunden till flytten var att Sjöräddningssällskapets sjöräddningsbåt med 25 år på nacken, var utsliten. En ny båt införskaffades genom donationer och i samband med detta gjordes en utvärdering av lämplig placering av räddningsstationen. Valet föll på Åhus på grund av logistik, effektivitet och synlighet. Men där fanns ingen möjlighet att bygga någon station. Ett flytande stationshus blev lösningen.

– En kollega inom Sjöräddningssällskapet berättade att de hade en gammal sjöräddningskryssare som skulle skrotas och som vi kunde få, att använda som en stationär pråm. Det nappade vi på.

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad sponsrar

Men den 14 meter långa båten behövde renoveras och göras om till en fungerande räddningsstation. Motor och tankar skulle rivas ut och göras om till förvaringsutrymmen, el, vatten, avlopp och fiber installeras, med mera – ett arbete som kostar pengar. Mats vände sig bland annat till Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Vi fick en förfrågan om vi ville sponsra deras nya station i Åhus, berättar Monica Fjaervoll, ansvarig för sponsring på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Redan nu har Sjöräddningssällskapet flyttat in i sin flytande station, men helt färdig blir båten inte förrän till våren.

– Det kommer bli klart och det blir möjligt tack vare alla som är med och bidrar, säger Mats.

 

 

Jour dygnet runt

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss. Deras 13 frivilliga på stationen i Åhus har jour dygnet runt, året om, utan lön. När larmet går lämnar de kaj inom 15 minuter. De täcker kuststräckan från Hanö till Simrishamn men assisterar även lokal räddningstjänst i Kristianstad och Åhus. Vid nödläge/osäkert läge ring alltid 112!