De tröttnade på att vänta - startade Hållbara Hässleholm

Istället för att vänta på att nationella beslutsfattare ska komma till skott, beslöt sig Eva Persson och Viveka Wikborn för att själva jobba nära och lokalt med hållbarhet. Nu har deras initiativ fått Årets Miljöpris.

Foto: Sven Persson

De har inspirerat till en hållbar livsstil vid musikfestivalen Torsjö Live, ordnat föreläsningar på Hässleholms stadsbibliotek och Studiefrämjandet, fixat utställningar och lyft fram lokala hållbarhetsaktörer som solcellsföretag, biodlare, matproducenter och ekologiska klädbutiker. På bara några månader har Viveka Wikborn och Eva Persson med sitt initiativ Hållbara Hässleholm hittat samarbetspartners i organisationer, företag och privatpersoner som alla vill bygga ett hållbart samhälle.

– När vi hade vår första stora temadag i maj i Hässleholm med utställningar i Kulturhuset och på Stortorget, där lokala aktörer visade möjligheterna som finns till ett mer hållbart sätt att leva, kom människor fram och utbrast ”Äntligen händer det något!”. Det var väldigt positivt, berättar Eva.

Pris för sitt arbete

De båda menar att det går att ställa om till en hållbar livsstil utan försakande eller återgång till ett liv utan moderna bekvämligheter.
– Det handlar mycket om att tänka själv. Vad är det jag behöver och vad kan jag göra som är snällare mot vårt gemensamma samhälle? Mot jorden, naturen och mina medmänniskor? säger Eva.

Nyligen fick Hållbara Hässleholm Årets Miljöpris, som delas ut av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Norra Skånes tidning.
– Det var väldigt bra för Hållbara Hässleholm. När vi blev lyfta i media såg plötsligt privatpersoner, företag och politiker att vi finns och det blev lättare att nå fram med vårt budskap, säger Eva.

– Det är fantastiskt hur mycket kraft det finns i lokalsamhället och som vaknar när någon väl börjar dra i det. Något liknande borde finnas i alla samhällen – ett Hållbara Helsingborg, Hållbara Göteborg… Det är vi som samhällsmedborgare som själva måste arbeta lokalt med det här. ”Tänk globalt – handla lokalt” är en hållbar gammal devis.

 

Hållbara Hässleholm är ett ideellt och lokalt initiativ med invånare, föreningar, organisationer och företag som gått samman för att skapa en varaktig plattform för hållbar samhällsutveckling i Hässleholms kommun.
Hållbara Hässleholm är en fysisk och digital mötesplats som visar på goda exempel på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet i det lokala närsamhället.