Branden startade på några sekunder

André Evertsson med döttrarna Edith och Esmeralda. Foto: swelo.se
Familjen Evertsson vi grillen som började brinna André Evertsson med döttrarna Edith och Esmeralda. Foto: swelo.se

Branden startade på några sekunder

André fick en brandsläckare genom Länsförsäkringars Trygga Tillsammans-kampanj i maj. Två månader senare släckte den en plötsligt uppflammande brand på terrassen.

– Elden hade lätt kunnat sprida sig, säger André.

En solig eftermiddag i Bäckaskog i juli 2016 tände André Evertsson grillen för att göra hamburgare åt döttrarna Esmeralda, 11 år, och Edith, 8. Gasolgrillen stod på terrassen mellan garaget och boningshuset.

André la hamburgarna på grillgallret och gick in för att fixa tillbehören i köket, alldeles innanför terrassdörren. När han tittade ut genom köksfönstret slog stora lågor ut från grillen.

– Det brann jättemycket. Det hade gått på några sekunder!

Flammor med kraftig svart rök slog ut och André rusade ut och slog igen locket till grillen. Han stängde också av gasolen. Men det hjälpte inte.

– Det slog i stället ut lågor på grillens sidor. Där kom det ju in syre.

Både terrassen och garaget var byggda i trä och André, som utbildat sig i brandsäkerhet via jobbet, förstod vad som skulle hända om han inte fick stopp på elden.

– Det hade lätt kunnat ta sig på båda ställena. Det går så himla fort.

Tidigare under sommaren hade André deltagit i Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads Trygga Tillsammans-kampanj och fått en brandsläckare. Nu visste han att den stod i grovingången bredvid köket.

– Den fanns tio steg från där jag var. Hade det inte varit för den...

André rusade in och hämtade pulversläckaren samtidigt som Esmeralda dök upp och undrade vad som hände. Hon förstod situationen snabbt och slog igen dörren till terrassen för att hindra rök och glöd från att komma in i huset.

– Det var bra teamwork mellan oss! säger André.

På några sekunder fick han i gång brandsläckaren och när pulvret spred sig slocknade elden snabbt. Samtidigt kom grannen in och undrade vad det var som brann.

– De märkte att det inte var den vanliga lukten från grillning, minst sagt.

Det var resterna av fett i kärlet under grillen som hade börjat brinna, konstaterar André. Ändå rengör han kärlet regelbundet.

– Fortsättningsvis kommer jag göra det ännu oftare!

André har deltagit brandövningar via jobbet, familjen är säkerhetsmedveten, det finns brandvarnare i alla rum och brandfilt.

– Jo, jag visste hela tiden vad som skulle hända om jag inte fick stopp på elden omedelbart.

När Andrés fru Maria fick höra vad som hänt blev brandsläckaren återigen hyllad.

– En vattenslang hade ju inte hjälpt mot den brinnande grillen – även om den också fanns nära.

André och familjen är tacksam för den brandsläckare som hindrade branden från att sprida sig och som tack för sin snabba insats får han en ny av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Det är bra att ha en brandsläckare tillgänglig, veta var man har den, att den fungerar och är laddad. För det går snabbt när det väl händer.

Skydda dig mot brand

Du kan även kontakta vår skadeförebyggare, Bengt-Ehrling, för mer information och råd om hur du kan förebygga bränder.