Stig Lindqvist-stipendier

Stig Lindqvist-stipendierna delas ut i samarbete med Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG.

Stig Lindqvist

Är du verksam inom konst och kultur? Kommer du från nordöstra Skåne eller Österlen? Då har du möjlighet att söka något av våra två Stig Lindqvist-stipendium.

Stig Lindqvist-stipendiet 10 000 kr

Kan sökas av dig som är verksam och medlem i Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG.

Stig Lindqvist-stipendiet Ung kreativitet 10 000 kr

Kan sökas av dig mellan 18 och 30 år som vill utveckla din förmåga inom konst, litteratur, film, arkitektur eller formgivning.

Ansökan

Du ansöker via formuläret nedan.
Stipendierna för 2021 delades ut under Konstrundan den 29 juni.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss via e-post: utmarkelse.goinge-kristianstad@lansforsakringar.se 

Stigs historia

Stig Lindqvist föddes 1926 i Lyngby som statarbarn. I 19-årsåldern drabbades Stig av polio och blev förlamad i nästan hela kroppen initialt. Stig blev bättre och förlamningen gav delvis med sig. Stig fick dock aldrig tillbaka rörelseförmågan i benen och vänster arm. Därmed blev han rullstolsbunden i resten av sitt liv.

Stig bodde själv i ett litet hus i Lyngby och tog sig fram med hjälp av sin högerarm och rullstol. Han klarade sig i stort sett själv utan hjälp från samhället och levde gott på sin lilla sjukpension.

Stig utvecklade ett genuint intresse för konst och kultur, med hjälp av vännen Per Börjesson och andra goda vänner tog Stig sig runt på konstutställningar. Konst var hans liv och det innebar både att njuta av andra konstnärers alster såsom att själv sitta och måla i sin lilla ateljé i Lyngby.

Modern samtida konst var det som tilltalade Stig mest. Stig blev själv aldrig uppmärksammad som konstnär i större sammanhang. Det var inte det som drev hans intresse utan mer en respekt och ödmjukhet inför stora konstnärers utryck och kreativitet. Precis innan Stig gick bort 2003, bestämde Stig tillsammans med Per att en summa pengar från försäljningen av hans lilla hus, skulle gå till en fond där unga konstnärer skulle kunna söka ett bidrag. Per engagerade sig i Stigs sista vilja och skapade därmed Stig Lindqvist-stipendiet.

Stigs historia är högaktuell även i dag när vårt samhälle står inför utmaningar kring utanförskap. Det är också en berättelse om vänskap. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Per Börjesson vill berätta Stigs historia genom vårt gemensamma engagemang i stipendiefonden. 

Utvecklat samarbete med Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG

2018 har vi tillsammans med ÖSKG, Per Börjesson och vår styrelseordförande Göran Trobro bestämt att utveckla stipendet och ett samarbete med ÖSKG har inletts. Vi kommer i fortsättningen att dela ut två stipendier, ett som riktar sig till unga konstnärer och ett som riktar sig till etablerade konstnärer och medlemmar i ÖSKG.

Sprid gärna information om Stig Lindqvist-stipendierna till kreativa ungdomar och personer som brinner för sitt skapande.

Ansök/nominera i formuläret:

 

Här har du möjlighet att skicka länk till filer eller annat som stärker motiveringen. Du kan lägga upp filer via till exempel dropbox, onedrive, googledrive, youtube med mera.

Du kan också skicka fil/filer via e-post, max 5 mb, döp mejlet till namnet på den nominerade.

Mejla dina filer till: utmarkelse.goinge-kristianstad@lansforsakringar.se