I mina skor

"I mina skor" handlar om kamratskap, hälsa och fotbollsdojor. Ett projekt tillsammans med Kristianstad FCs pojklag, födda 2007, om gemenskap och sammanhållning utan gränser.

Foto: Swelo.se

- Fotboll och vänner gör mig glad!
- Jag äter mackor med gurka till frukost.
- Jag får pannkakor när mamma väcker mig tidigt.

Det är några av svaren på frågor kring glädje, motion och hälsa när Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tillsammans med Kristianstad FCs pojklag, födda 2007, gjorde ett projekt om gemenskap och sammanhållning utan gränser.

Hur det började...

- Allt startade egentligen med projektet "Vi ska rädda världen", berättar Renee Carlsson, Hållbarhet och Kommunikationschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. I "Vi ska rädda världen-projektet" deltog över tusen barn i nordöstra Skåne som fick berätta via texter, bilder, experiment med mera om hur de skulle kunna rädda världen.

- De hanterade dessa frågor som är så besvärliga för oss vuxna på ett så inspirerande sätt. Det var så självklart för dem hur de skulle göra för att rädda världen. Vi lärde oss mycket om hur man kan arbeta långsiktigt med stora svåra frågor genom att samarbeta med barn, säger Renée.

I vårt hållbarhetsarbete är sammanhållning och gemenskap ett viktigt fokus, vilket manifesteras i bland annat satsningen Trygga Tillsammans.

- Vi tog lärdom och ville jobba med barn kring de här frågorna. Det finns områden där sammanhållning och kamratskap inte är ett bekymmer, där barn leker och samlas runt ett intresse, konstaterar Renée.

Vi valde att samarbeta med fotbollsklubben Kristianstads FCs pojklag, födda 2007, där över 40 pojkar med helt olika bakgrund spelar tillsammans.

- Barnen har löst alla problem som brukar uppstå när människor från olika grupper möts. Här har de alla samma mål – de vill bli bäst på fotboll. De ifrågasätter inte vilket land någon kommer ifrån och ställer det i relation till hur man spelar.

Och skorna...

Det visade sig att det fanns ett helt annat bekymmer: Skor.

- Vissa av pojkarna hade svårt att köpa skor. Det var för dyrt. Då utvidgades projektet till att omfatta skor och i fyra träffar har barnen fått rita, skriva och fantisera om skor. De har berättat fantasifulla historier och intervjuat varandra om skor, liksom svarat på frågor om vad som får dem att må bra och vad de äter, till exempel till frukost. Ett sätt att väva in även hälsa och välmående i projektet. Alla barn som deltagit får ett bidrag så att de kan köpa sig ett par bra fotbollsskor. Barnens alster har vi samlat ihop i en kalender. Kalendern kostar 100 kr och säljs av pojkarna i laget. Pengarna går oavkortat till KFC barn- och ungdomsverksamhet.

- Barnen tyckte det var jättekul att medverka och vi har lärt oss så mycket av barnen. De har knäckt koden till samhörighet utan gränser. Det de stora beslutsfattarna fortfarande funderar på hur de ska lösa... det har barnen löst för längesedan...

I mina skor är ett projekt mellan Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Kristianstad FCs pojklag, födda 2007, om kamratskap, hälsa och fotbollsdojjor.