Råd vid resa

Om du blir akut sjuk eller skadar dig

SOS International är Länsförsäkringars larmcentral. Är du utomlands och blir allvarligt sjuk eller skadar dig i en olycka och blir inlagd på sjukhus kontaktar du SOS International som har öppet dygnet runt.

Resekortet i appen

Det är viktigt att du har resekortet när du ska ut och resa. Där hittar du all viktig info om din försäkring och viktiga telefonnummer om olyckan skulle vara framme.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Praktiska tips inför din resa

Här får du tips och råd om vad du bör tänka på både inför resan och när du reser både i Sverige och utomlands.

Har du rätt reseskydd?

Läs mer om våra reseförsäkringar 

Packa säkert

Packa bilen säkert. En bra regel är att placera det tyngsta i botten av bagageutrymmet och nära bilens sidoväggar och ryggstöd. Se även till att lägga fast lösa föremål så att inget kastas omkring i bilen vid en kraftig inbromsning.

Lasta inte takboxen för tungt, bilen blir mer instabil och risken för sladdar och häftiga kast ökar. Fyll utrymmet i takboxen med lätta saker och packa så tätt som möjligt.

Packa inte bilen kvällen före resan då ökar risk för bilinbrott och hemförsäkringen ger bara ett begränsat skydd vid inbrott i bilen.

Behåll allt av värde i handbagaget
Packa inte stöldbegärlig egendom i väskor du inte har uppsikt över utan behåll allt av värde i handbagaget. Lämnar du värdesaker på hotellrummet ska de alltid låsas in i säkerhetsbox eller resväska.

Pengar på resa

Välj kort istället för att resa iväg med stora summor pengar 
Försäkringsskyddet för pengar och värdehandlingar är mycket begränsat. Med kort har du alltid rätt valuta i plånboken och du kan ta ut kontanter på plats om du skulle behöva. Använd hotellens förvaringsmöjligheter. 

Betala i landets valuta
När du använder kortet utomlands får du ibland frågan om du vill betala i svenska kronor eller i landets valuta. Vi rekommenderar att du betalar i landets valuta då du oftast får en förmånligare valutakurs då. Om du väljer svenska kronor har säljföretaget fria händer att själv sätta valutakursen.

 Läs mer om reseskyddet i hemförsäkringen

Se till att ha rätt regionspärr på ditt kort
Med regionspärr på ditt kort minskar du risken för kortbedrägerier. Du kan spärra dina kort för en världsdel eller enbart i vissa länder. Du öppnar enkelt regionspärren när du ska ut och resa i mobilappen eller internetbanken. 

Läs mer om regionspärren och hur du gör

Spärra kortet
om du blir bestulen eller tappar det

Inom Sverige: 08-588 400 11
Från utlandet: +46 8 588 400 11

Läs mer om att spärra kort

Om något händer

Anmäl stölder och överfall till den lokala polisen om du blir bestulen eller överfallen. Glöm inte att be om en kopia på polisrapporten. 

Ring SOS International som kan hjälpa dig och ge dig råd om något händer.
Telefon +46-8-670 4000

Läs mer om SOS International

Spara kvitton på alla utlägg som du vill ha ersättning för.

Begär läkarintyg när du anlitar läkare och gör det så fort du kan (från första dagen) om du blir sjuk eller skadar dig i en olycka. Be att läkarintyget tydligt innehåller diagnos, läkarens ordination om vila och antal sjukdagar.

 

Assistans vid bärgning kan du få med bilens räddningsförsäkring. Den hjälper dig att bärga både bilen, husvagnen och dig själv oavsett om du är i Sverige eller utomlands. Du får även hotellövernattning och transport hem om det behövs.

Svenska ambassader och konsulat kan hjälpa dig om du har råkat i svårigheter, exempelvis om du förlorat ditt pass.

UD ger råd och reseinformation om världens länder och har alltid aktuell information om vilka länder som svenska medborgare avråds från att besöka. 

Läs mer på UDs reseinformation

Ta med

EU-kortet som visar att du har svensk sjukförsäkring och du beställer det från Försäkringskassan i god tid innan resan

Beställ EU-kortet hos Försäkringskassan

Grönt kort
för din bilförsäkring om du ska resa med din bil utanför EU. Det visar att du har en giltig försäkring.

Läs mer om grönt kort och att bila utomlands

Vår app i mobilen,
 där hittar du telefonnummer och annan nyttig information om något händer. Du kan också ta med Resekortet som du fick med försäkringsbrevet för boendeförsäkringen.

Läs mer om och ladda ner vår app

Här kan du skaffa Resekort/Servicekort

Spara till drömresan med Sparmål

Drömmer du om att resa? Sparmål är en av funktionerna i vår mobilapp som gör det lättare att spara. Med Sparmål kan du följa ditt sparande och se hur du närmar dig ditt uppsatta mål. Du kan visualisera din resa genom att lägga upp en bild på din drömdestination och vad resan kostar.

Läs mer om Sparmål och appen 


Tänk på det här om du tar med dig bilen utomlands

Grönt kort

För att åka utomlands krävs i vissa länder ett Grönt kort. Det är ett bevis på att du har trafikförsäkring i hemlandet. Saknar du det måste du teckna trafikförsäkring vid tullstationen, en så kallad gränsförsäkring.

Beställ Grönt kort
Beställ ditt Gröna kort i god tid innan du åker. Information och tips om hur försäkringen gäller och vad du ska göra om det inträffar en skada, får du i vår broschyr "Bila utomlands". Om du beställer ett Grönt kort bifogas denna broschyr automatiskt.

I vilka länder gäller din försäkring?

Du kan numera åka till många länder utan att ha med dig det Gröna kortet. Här hittar du mer fakta om vad som gäller för din bilresa utomlands.


SOS International - bra hjälp vid allvarlig skada utomlands

Under nästan 40 år har SOS International varit nordiska försäkringsbolags gemensamma larmcentral vid utlandsskador. En bra vän att lägga på minnet med andra ord. De erbjuder följande:

Service

  • 24 timmar om dygnet
  • 27 språk
  • 30 000 samarbetspartners globalt

Medicinsk assistans

  • Ambulanstransporter
  • Kontakt med SOS-läkare
  • Betalningsgaranti
  • Krishjälp
  • Hemtransport

Kontaktinformation

Kontakta SOS International vid svåra eller allvarliga skador. De har öppet dygnet runt och är försäkringsbranschens gemensamma serviceföretag.

SOS International
Nitivej 6
DK-2000 Frederiksberg
Danmark
Telefon +46-8-670 4000


Om du blir sjuk

Sjukförsäkringskort ger rätt till akut sjukvård

Om du blir sjuk på din utlandsresa inom Norden, EU, EES-området eller i något av Sveriges konventionsländer, kan du ha rätt till akut sjukvård.

Europeiska sjukförsäkringskortet

Det Europeiska sjukförsäkringskortet ger dig rätt till akut sjukvård under tillfällig vistelse i ett EU/EES-land och du har då rätt till vård på samma ekonomiska villkor som de andra försäkrade i landet. Det betyder att du själv endast behöver betala patientavgiften. Även barn, oavsett ålder, ska ha ett eget sjukförsäkringskort.

I länder utanför EU/EES-området kan du ha rätt till vissa sjukförmåner under förutsättning att det är ett konventionsland som Sverige har avtal om sjukvårdsförmåner med.

Kontakta Försäkringskassan för att se vilka länder Sverige har avtal med och för att beställa sjukförsäkringskortet.


Skaffa Resekort

Ett Resekort är bra att ha med på resan, här hittar du telefonnumret till SOS International och annan viktig information.

Vid läkarbesök ska du be läkaren skriva ett intyg där det framgår diagnos och eventuell ordination om vila och antal sjukdagar. Glöm inte att spara kvitton på alla utlägg som du vill ha ersättning för.

Här kan du skaffa resekortet


Resemanual

Resemanualen innehåller råd som kan hjälpa dig att få en bättre resa. Manualen är uppdelad i tre huvudkapitel: före, under och efter resan. I slutet hittar du även "För bilresan".

Ladda ner resemanualen och spara den i din smartphone eller läsplatta så har du den med dig på resan.

Hämta resemanual

Resemanual