Fem frågor om pension

Fredrik Rönnqvist är företagsrådgivare på Länsförsäkringar Gävleborg och har full koll på pensionssparande och hur man ska planera för en tryggare ekonomisk framtid. Här kommer några goda råd från Fredrik som vi tror du har nytta av.

  1. Vad är det viktigaste och bästa rådet du har när det kommer till pensionssparande?

    Att man sparar, helt enkelt. Hoppas man på att den allmänna pensionen och avtalspensionen ska vara tillräcklig är risken stor att man blir besviken. En del brukar säga att de pensionssparar genom att amortera på huslånen. Att sänka de framtida kostnaderna är visserligen jättebra men som pensionssparande fungerar det sämre. Det är inte alltid en bra lösning att behöva sälja huset för att få loss kapitalet och troligtvis inte det första man vill göra som pensionär.

  2. I vilken ålder bör man börja pensionsspara?

    Ju tidigare desto bättre. Så fort du har en inkomst bör du spara till både buffert och pension. Den allmänna pensionen och avtalspensionen står vanligtvis för runt 60% av ens slutlön. Vill man ha det bättre än så behöver man spara själv.

  3. Hur mycket behöver man spara?

    Det viktiga är att skillnaden mellan slutlön och pension inte blir för stor. Tänk dig att från den ena månaden till den andra minska din inkomst till 60% av din nuvarande. Skulle du klara dig då? Sparbeloppets storlek är helt individuellt, men har man möjlighet att månadsspara ca 5% av sin bruttolön så ger man sig själv bra förutsättningar för ett trevligare liv som pensionär.

  4. Är det viktigt att jobba länge för att pensionen ska bli bra?

    Ja, rent generellt. Att börja jobba tidigt och jobba till 65 gör mycket för den allmänna pensionen. Idag är det många som studerar vidare efter gymnasiet samtidigt som långt ifrån alla får välavlönade jobb som kompenserar för de jobbår man offrar under studietiden. Att vi dessutom lever längre idag bidrar till att vi behöver spara ihop mer kapital.

  5. Finns det något man kan göra för att få bra koll på sin framtida pension?

    Det bästa hjälpmedlet jag vet för att få koll på pensionen är att logga in på minpension.se. Där kan man göra en prognos och laborera med uttagstider utan att vara rädd för att förstöra någonting. Tycker man det här med pension känns krångligt kan man alltid höra med oss på Länsförsäkringar. Vi hjälper gärna till.