Så pratar du med oroliga barn om det ekonomiska läget

BRIS rapporterade nyligen att de ser en kraftig ökning av barn som hör av sig och är oroliga för hur familjen ska klara det tuffare ekonomiska läget. Nyheterna fylls dagligen med räntor, inflation och energipriser och för många är prioriteringar nödvändiga. Något som också drabbar barnen.

Lars Rådström, bankchef Länsförsäkringar Jämtland
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

I Jämtlands län ser de flesta familjer ut att klara sig relativt bra även om det kommer krävas prioriteringar. Statistik visar att nästan 80 procent* av länets invånare har det man kallar en kontantmarginal, vilket betyder att man kan betala en extra utgift på 12 000. Däremot lever drygt 16 procent* i ekonomisk utsatthet.
– För den gruppen kan det bli riktigt kämpigt och svårt att klara till exempel hyreshöjningar eller en längre tids sjukdom, säger Lars Rådström bankchef på Länsförsäkringar Jämtland.

Barnens oro tror Lars Rådström är en direkt reflektion av hur det pratas om ekonomi i hemmet.
– Upp och nedgångar är naturligt men för många är det här nytt. Vi kommer från en lång period med gynnsamma förhållanden och nästan obefintlig ränta. Nu förändras det väldigt snabbt och många blir oroliga men lyfter man blicken lite så är det inget konstigt, säger Lars Rådström.

Turbulenta tider kan också vara ett bra tillfälle att prata om ekonomi som är en stor del av livet. Det är bra att även barnen får känna delaktighet i familjens prioriteringar och varför man gör dem.
– Ett skippat biobesök kanske kan bli något annat längre fram och det är viktigt att lära sig varför man inte kan köpa och göra precis allt man vill, säger Lars Rådström.

Så pratar du ekonomi med barnen:

  • Förklara för barnen att det är naturligt att ekonomin går upp och ner. Över tid kan ekonomin svänga mycket och den återhämtar sig på sikt.
  • Var tydlig med att det är de vuxnas ansvar att ta hand om familjens ekonomi, men förklara också att ni kanske får göra mindre av saker som kostar mer en period framåt.
  • Involvera barnen i familjens hushållsekonomi och prata om vad och varför vissa saker prioriteras.
  • Gör sparandet till något positivt, titta inte bara på utgifterna utan visa hur ett eventuellt sparande faktiskt växer och kan bli något kul i framtiden.

Alla situationer är olika och för de som lever i ekonomisk utsatthet kan det bli svårare att klara vardagen. För barnen finns det risk för ökad utsatthet när de inte kan vara med på till exempel fritidsaktiviteter som sina klasskamrater. Något som oftast blir extra tydligt under ledigheter och lov. I länet finns det flera föreningar och organisationer som erbjuder både stöd och gratis aktiviteter varav flera stöttas av Länsförsäkringar Jämtland. Socialtjänsten i kommunerna kan ge ekonomisk hjälp.

* Källor: Länsförsäkringars hållbarhetsdatabas och Folkhälsomyndigheten

Har du frågor om vardagsekonomi och hur man kan agera i tuffare tider?
Lars Rådström, bankchef på Länsförsäkringar Jämtland
063 – 19 33 12

lars.radstrom@lfz.se

Fakta Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Som kundägt, lokalt bolag är det är ett av våra uppdrag att gynna länets utveckling. Länsförsäkringar Jämtlands samhällsengagemang utgår till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Mål nummer 10 handlar om att minska ojämlikhet ekonomiskt och socialt. Därför stöttar Länsförsäkringar Jämtland ett stort antal organisationer och föreningar som på olika sätt ger möjligheter till barn och unga.

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden