Över 40 procent av alla viltolyckor sker under de mörka månaderna

I genomsnitt sker en viltolycka var åttonde minut någonstans i Sverige, året runt.  – Värst är det mellan oktober till januari då över 40 procent av alla viltolyckor inträffar, säger Maria Wedin, motorskadespecialist på Länsförsäkringar.

Bild vildsvin på landsväg2
Foto: Torleif Nilsson

Erfarenhet visar att bara genom att sänka farten kan antalet kollisioner med vilda djur minska. 

–Vilda djur är som mest aktiva i gryning och skymning. Då är det viktigt att anpassa hastigheten och vara extra uppmärksam på vägen och terrängen runtomkring. Många trafikanter kör nog lite för fort och att sänka farten något kan bidra till färre viltolyckor. Vi besparar lidande för såväl människor som djur och allt det som följer med ett skadat fordon, säger Maria Wedin.

I Sverige är det vanligast att krocka med rådjur, förutom i Norrbottens län där krock med ren, som inte är klassat som ett vilt djur, är vanligast. Det är sju gånger vanligare att krocka med ett rådjur än med en älg. 

Vildsvinsstammen växer och vildsvin har gått om älgen som det näst vanligaste djuret att krocka med. Över hälften av vildsvinsolyckorna sker under de mörka månaderna, oktober till januari enligt statistik från Nationella viltolycksrådet.

– Tänk på att vilda djur finns överallt, även i tätorter. Vissa vägar är mer drabbade än andra. I varje kommun finns olycksstatistik och genom att använda appen Viltolycka eller genom att ta reda på mer på Nationella viltolycksrådets hemsida kan du skaffa dig mer kunskap om var de mest utsatta vägsträckorna finns, säger Maria Wedin.

Alla som kör på ett djur på vägarna måste larma polis genom att ringa SOS 112 och märka ut platsen för kollisionen. 

Antal viltolyckor per viltslag

Viltslag  

Oktober–januari
2019/20

Januari–december
2019
Oktober– januari 
% av helår
Rådjur 18 445 47 304 39,0
Vildsvin 3 916 7 696 50,9
Älg 2 462 5 602 43,9
Hjort 2 287 3 753 60,9
Övriga djur 181 576 31,4
Summa vilt 27 291 64 931 42,0
Ren* 1 229 1 785 68,9

Källa: Nationella viltolycksrådet www.viltolycka.se
*Eftersom ren klassas som ett tamdjur ingår den inte i viltolycksstatistiken

Tre tips för att undvika viltolyckor

  • Anpassa farten efter väglag och sikt
  • Var särskilt uppmärksam vid skymning fram till gryningen
  • Håll uppsikt i svackor där vilt snabbt kan dyka upp

Fler tips hittar du här. 

Så gör du om råkar ut för en viltolycka

  • Varna andra trafikanter genom att använda varningstriangeln
  • Ta hand om skadade personer
  • Larma polis och räddningstjänst via SOS 112
  • Lämna tydlig vägbeskrivning när du larmar, exempelvis från din GPS
  • Markera olycksplatsen med en viltolycksremsa så att jägare som söker djuret hittar rätt. Gratis viltolycksremsa hittar du bland annat hos bilprovningen eller skriv ut från www.viltolycka.se

Mellan den 21 september och 27 september pågår en kampanj i hela landet för att minska antalet viltolyckor. Länsförsäkringar ingår som en av 16 organisationer i Nationella Viltolycksrådet (NVR). Rådet har regeringens uppdrag att skapa viltförebyggande åtgärder och informera om viltolyckor. De har också uppdraget att skapa en nationell viltolycksorganisation för eftersök av trafikskadat vilt. För ytterligare information gå in på www.viltolycka.se.  

För mer information kontakta:
Maria Wedin, motorskadespecialist på Länsförsäkringar, 08-588 413 45
 Presskontakt, 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden