Av: Mattias Haräng

Ungdomar får lära sig mer om ekonomi och sparande

Under februari månad har ungdomarna som ska leda årets upplaga av Sommarglädje* fått möjligheten att lära sig mer om ekonomi och sparande. För utbildningen stod Länsförsäkringar Gävleborg.

Lukas Hiltunen, privatrådgivare Länsförsäkringar Gävleborg

- Vi behöver alla hjälpas åt att förbereda våra barn och unga för livet. Ge dem ett sammanhang där de får möjligheten att lära sig nya saker, och utvecklas, säger Jari Myllykoski, en av de rådgivare från Länsförsäkringar Gävleborg som lett utbildningen.

Varför är privatekonomi viktigt? Hur ska man tänka om man vill komma i gång med sitt sparande? Det är några frågeställningar som ungdomarna har fått svar på.

- Vi har också pratat penningtvätt och gett ungdomarna konkreta tips på hur de skyddar sig från att bli en så kallad penningmålvakt, säger Lukas Hiltunen, även han rådgivare vid Länsförsäkringar Gävleborg.

Utvecklats som person

Leila Ibrahim är en av de ungdomar som leder Sommarglädje. Hon gick ledarskapsutbildningen redan förra året, därefter arbetade hon som ledare på Sommarglädje under sommaren. Idag arbetar Leila halvtid med Våra barns framtid, alltså den satsning som Strömsbro IF driver och som omfattar Sommarglädje.

Leila_NY_730x380.jpg

- I år har jag framför allt varit involverad i delprojektet som heter Bästis och Snällis. Det riktar in sig på de allra yngsta barnen, 0–8 år och deras föräldrar. Att delta i Bästis och Snällis är helt gratis och vi har en stor verksamhet med massor av aktiviteter, säger Leila.

På frågan om vad Våra barns framtid betyder svarar Leila:

- Det har betytt mycket. Jag har utvecklats som person, men även fått möjligheten att göra något som känns viktigt. Jag känner att jag gör skillnad. Jag kommer ihåg när några av barnen i vår verksamhet skulle åka skridskor för första gången. Då var det många som kom till mig och frågade hur man skulle göra. Att se deras glädje var jättekul, säger Leila.

Grund att stå på inför vuxenlivet

Länsförsäkringar Gävleborgs utbildningstillfällen har hållits på fritidsgården Vävaren i Strömsbro.

- Det känns det jättekul, och passande, att Länsförsäkringar Gävleborg kommer hit och delar med sig av sin kunskap. Det kommer ungdomarna att ha nytta av resten av livet, säger Thomas Östergren, ansvarig för Våra barns framtid.

Det här är Våra barns framtid

Våra barn framtid ett projekt som Strömsbro IF driver och som vänder sig till Gävles barn och unga och till deras föräldrar och anhöriga. Den huvudsakliga inriktningen är 0–20 år med olika arbetssätt och aktiviteter utifrån ålder. Våra barns framtids olika delprojekt leds av ungdomar – tanken är att de ska få möjligheten att skaffa sig arbetslivserfarenhet, bra referenser, ledarskapserfarenhet och fina värderingar. Det skapar en bra grund att stå på inför vuxenlivet. Ett av delprojekten är Sommarglädje. Det är ett sommarläger som riktar sig till barn och ungdomar i årskurs 1 upp till 5.

Läs mer om #vårabarnsframtid

Se alla nyheter