Så minskar du risken för kostsamma överraskningar på sportlovet

Sportlovet närmar sig i Gävleborgs län och många planerar att resa bort. Oavsett om resan går till Stockholm, fjällen eller värmen är det bra att se över sitt försäkringsskydd.

- Tänk inte bara på vad som kan hända om bagaget kommer bort eller resan försenas. Minst lika viktigt är att tänka på dig själv och familjen. Om olyckan är framme kan det bli kostsamt om man inte är rätt försäkrad, säger Lisa Engstrand, skadeexpert vid Länsförsäkringar Gävleborg.

Trots prisökningar, stigande räntor och höga elpriser verkar inte svenskarnas intresse för sportlovsresor minska. Resorna till svenska fjällen är populära och när det gäller utlandet så ligger resmål så som Kanarieöarna och Thailand i topp*.

Oavsett vart resan går är det bra att se över sitt försäkringsskydd. Ofta erbjuds extra försäkringar i samband med att man köper en vara eller en tjänst i samband med resor, men det inte alltid är nödvändigt att teckna dessa. De flesta banker har automatiskt ett reseskydd när resan betalas med kort eller genom kontoöverföring i banken. Skyddet brukar bland annat täcka försening och om bagaget inte kommer fram.  Det finns däremot en försäkring man ska vara extra noga med.

- Dubbelkolla att alla i familjen har en egen olycksfallsförsäkring. Som vuxen har man ofta det via sitt arbete, men den försäkring barn får via förskola och skola täcker inte alltid det som händer utanför skoltid. Olycksfallsförsäkringen är viktig om olycksfallet skulle ge en bestående skada. I övrigt har ofta hemförsäkringen ett bra skydd vid resa om man exempelvis blir sjuk på resmålet, säger Lisa.

Tips inför sportlovsresan:

  • Se till så att alla i familjen har olycksfallsförsäkring innan ni åker, försäkringen man har via barnomsorgen täcker inte alltid utanför skoltid.
  • Hyr du skidutrustningen behöver du inte alltid teckna den försäkring som erbjuds, kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring först. Om du har din hemförsäkring hos Länsförsäkringar Gävleborg kan du känna dig trygg. I vår hemförsäkring ingår en allriskförsäkring (drulleförsäkring). Den gäller för saker som du äger, hyr eller lånar av privatperson – både hemma och när du är på resande fot. Kom ihåg att du måste vara folkbokförd på den adress som hemförsäkringen gäller för.
  • Ska du åka i svenska fjällen eller italienska alperna är det bra att ha en ansvarsförsäkring som även omfattar skidåkning. I vår hemförsäkring ingår en ansvarsförsäkring. Även behöver du vara folkbokförd på den adress som hemförsäkringen gäller för.
  • Ha koll på dina saker och var aktsam. Lås till exempel in skidor och utrustning i förråd vid ditt boende och ha lite extra uppsikt när du stannar och tar en fika.
  • UD avråder från resor till ett land, eller delar av ett land, när säkerhetssituationer bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig. Om du väljer att resa trots att UD avråder behöver du kontrollera med ditt försäkringsbolag om din reseförsäkring gäller. Exempelvis gäller inte vår reseförsäkring om du väljer att resa till ett land trots UD:s avrådan. Många bra tips inför din utlandsresa hittar du i appen UD Resklar.
  • Sist men inte minst, är du kund hos oss och dessutom valt att få dina dokument digitalt hittar du försäkringsbrevet i vår app eller på Mina Sidor under Dokument.

*Källa: Skistars och TUI:s presstjänst.

Lisa_730x380.jpg

Kontakt

Se alla nyheter