Gemenskap i fokus på Barnkonventionens dag

Tisdagen den 15 november är det Barnkonventionens dag. Som samarbetspartner till Brynäs IF och En bra start är vi med och ser till att åk 6-elever kan samlas för att ta del av olika aktiviteter som rör Barnkonventionen och barns rättigheter.

- Vi vill barn och unga möjligheten till en aktiv och meningsfull fritid. Gemenskap, och känslan att tillhöra ett sammanhang är avgörande för hur de mår och utvecklas, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig vid Länsförsäkringar Gävleborg.

Firandet äger rum i Monitor ERP Arena i Gävle och mer än 1 500 elever från 45 av länets skolor beräknas delta.

Enligt en enkätundersökning gjord av Mind och Fryshuset uppger 21% av våra unga att de, sällan eller aldrig, har en trygg vuxen att vända sig till när de behöver stöd. Det vill vi ändra på.

- Därför återinvesterar vi i mer gemenskap och vuxen närvaro bland våra unga. Ett tydligt exempel på detta är samarbetet med Brynäs IF och deras sociala verksamhet En bra start, säger Ann-Sofie.

Sedan 2014 har Brynäs IF och En bra start årligen uppmärksammat Barnkonventionens dag med en liveshow i sin arena Monitor ERP Arena (bortsett från 2020 och 2021). Gästerna har varit barn i årskurs fem och sex i Gävle kommun samt några av våra kranskommuner.

Årets show har temat kompis och rörelse.

Det här är En bra start

En bra start är ett verksamhetsområde i Brynäs IF med fokus på det som händer vid sidan av isen.

En bra starts mål är att ge fler barn möjlighet att delta i konstruktiva och roliga aktiviteter, och att stötta eldsjälar, lärare och ledare i deras dagliga arbete så att fler barn och ungdomar får en bra start i livet. Ett exempel på en aktivitet som verksamheten genomför är ”Kompissnack". Det är en form av interagerande föreläsning/värderingsövning om kompisskap som sker ute på länets skolor.

En bra start i livet betyder mycket för barn och unga, men också för samhället i stort. Om man, med förebyggande insatser, kan hindra ett utanförskap är de socioekonomiska effekterna flera och värdefulla.

Fotnot: Enligt en enkätundersökning från 2021 gjord av Mind och Fryshuset – där 1 073 ungdomar mellan 15–25 över hela landet svarade.

Se alla nyheter