Få koll på sommarens viktigaste ekonominyheter på fem minuter

Har du haft annat att tänka på under sommaren än utvecklingen i makroekonomin? Det är helt ok! Här kommen en kort uppdatering på sommarens viktigaste makrohändelser.

Sannolikheten för en avtalslös Brexit större än tidigare

Efter många försök att få det brittiska parlamentet att godkänna hennes utträdesavtal gav den förre brittiska premiärministern Theresa May upp och kastade in handduken. Den 24 juli lämnade May över uppgiften till den nya premiärministern Boris Johnson som gick segrande ur medlemsomröstningen när det konservativa partiet Tories skulle utse en ny ledare.

Nu har Storbritannien förvisso en ny premiärminister – men löser det dödläget mellan Storbritannien och EU gällande utträdesavtalet? Troligtvis inte alls. EU står fast vid att avtalet inte kommer att kunna förhandlas om, oavsett vem som är premiärminister i Storbritannien, samtidigt som Johnson vill ha ett nytt avtal.

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp

USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping träffades i samband med G20-mötet i slutet av juni för att samtala om handelsdispyten mellan länderna. Till omvärldens lättnad kom de överens om att återuppta förhandlingarna om ett nytt handelsavtal samt att inga nya handelshinder skulle införas under tiden som förhandlingarna pågick. Detta innebar bland annat att Trumps tidigare hot om utökade tullar pausades samtidigt som Kina lovade att utöka köp av amerikanska jordbruksprodukter. Förhandlingarna var dock inte det omvärlden hoppats på och två dagar senare kom även nyheten att USA kommer att införa en 10-procentig tull på kinesiska varor. Kina svarade med att instruera de statliga bolagen att sluta importera amerikanska jordbruksvaror.

Motorn i den europeiska ekonomin fortsätter att hacka

Läget i den tyska ekonomin har varit i fokus sedan förra hösten efter oväntat svaga signaler från framförallt industrin. IFO-index är en av de viktigaste indikatorerna för klimatet i det tyska näringslivet och bygger på svaren från omkring 7000 företag som frågas om deras nuvarande situation samt hur de ser på utvecklingen sex månader framåt. I juni steg index något för det aktuella läget, men index över förväntningarna kring framtiden sjönk mer än väntat. I juli månad sjönk index mer än väntat både för det aktuella läget och för förväntningarna på framtiden.

Konflikten mellan USA och Iran – vad har hänt egentligen?

Den 13 juni attackerades två oljefartyg i Omanbukten och USA anklagade Iran för att ligga bakom attacken. En vecka senare sköt Iran ned en amerikansk drönare som flög över Hormuzsundet då den, enligt Iran, flög in i iranskt luftrum. Som vanligt tog president Trump till twitter för att visa sitt missnöje och skrev att Iran begått ett stort misstag. Trump uppgav senare att han med kort varsel avbrutit en militär attack mot Iran och därefter införde USA sanktioner mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei samt åtta seniora militära befälhavare. Iran svarade att USA:s nya sanktioner innebär att den diplomatiska banan med Washington är stängd "för alltid".

Konflikten och hoten fortsätter och den 31 juli införde USA även sanktioner mot Irans utrikesminister Javad Zarif, vilket bedöms minska sannolikheten för en diplomatisk lösning på konflikten. Samtidigt som sprickan mellan USA och Iran djupnar allt mer har Iran beslagtagit tankfartyg i Hormuzsundet, vilket även skapar en osäkerhet för leveransen av oljan.

Centralbankerna för en mjuk penningpolitik när det stormar

Vi har under sommaren sett en utveckling där centralbankerna för en mjukare penningpolitik än tidigare där man tar de globala oroligheterna på allvar. Den europeiska centralbanken lämnade räntan oförändrad vid det senaste räntebeskedet den 25 juli men var tydliga med att de är öppna för att stimulera ekonomin genom räntesänkningar och värdepappersköp senare i höst.

Den amerikanska centralbanken Fed gjorde en U-sväng och sänkte nyligen räntan för första gången på 10 år, där motiveringen till beslutet var den globala utvecklingens effekter på den amerikanska ekonomin samt ett dämpat inflationstryck. Hemma i Sverige har vi haft en reporänta som länge varit lägre än andra länders styrränta, vilket gör det lite knepigare när man ska anpassa sig efter en nedåtrisk. Vid det senaste mötet valde Riksbanken att hålla reporäntan oförändrad samt att hålla kvar vid prognosen att räntan höjs nästa gång i slutet av året eller i början av nästa år.

 

Se alla nyheter