"Bygd" – magasinet för alla gävleborgare

Det här magasinet handlar om alla som bor och verkar här i Gästrikland och Hälsingland. Företag och privatpersoner. I städer och byar. Unga och gamla. Nyinflyttade och de som bott här i generationer. Tillsammans skapar vi det Gävleborg vi lever i.

Förord #04:

Bränderna skrämde oss alla

När det började lukta i Ljusdals kommun den 15 juli anade ingen att det var starten på de största bränderna i modern tid i Sverige.För skogsbränderna har vi ju sett förr. Det här var något annat.

Från hela Sverige och flera håll i Europa kom människor för att bekämpa elden som för varje minut åt ett allt större område. Ängra, Enåsen, Kårböle, Färila blev plötsligt centrum för svensk media.Statsministern och kronprinsessan kom på besök. Själv åkte jag till krisledningscentrum och brandområden och blev både skrämd av naturkrafterna och glad över att se hur gävleborgarna ställde upp för varandra. Dag och natt i veckor. Fantastiskt!

Så småningom lyckades branden kontrolleras. Kvar fanns då såren i både naturen och hos människor som drabbats. Som försäkringsbolag blev vi involverade direkt och kommer att vara det under en lång tid. Försäkringar gör givetvis inte allt bra igen, men det känns fint att vara med och i alla fall erbjuda en ekonomisk trygghet.

Vi berättar i det här numret av Bygd om hur Räddningstjänsten lär barn både att undvika och släcka bränder - och vår egen naturskadespecialist Pär Holmgren intervjuas.

Trevlig läsning!

Mats Åstrand
Ordförande Länsförsäkringar Gävleborg