Felix får studentekonomin att gå ihop – full koll på kontot!

Säg ”studentliv” och de flesta ser nudlar, kårfester, skör-bjugg och fjärdehandskontrakt framför sig. Felix Sjölinder är studenten som lyckats med konststycket att både ha egen lägenhet, full frysbox OCH ett buffert-sparande på banken. Vi bad honom att dela med sig av tips och tricks som får studentekonomin att gå ihop.

Hur får du studiemedlet att räcka till?

– Jag tycker aldrig att jag har haft problem att få pengarna att räcka hela månaden. Jag har studiebidrag och tar fullt studielån från CSN plus att jag har ett extrajobb. På så vis får jag några extra tusenlappar varje månad. Det gör stor skillnad. Jag har alltid haft extrajobb samtidigt som jag pluggat, både för inkomstens skull och för att bättra på mitt CV. Det är bra erfarenheter man får med sig.

Har du något sparande?

– Jag har en buffert från tiden innan jag började plugga. Då jobbade jag i flera år och hade chans att bygga upp ett sparande. Det är skönt att ha det som säkerhet om det skulle knipa. Men om man börjar plugga på högskolan direkt efter gymnasiet kan jag tänka mig att det är svårt att få ihop en buffert.

Hur får du vardagsekonomin att gå ihop?

– Jag försöker tänka till när jag handlar, håller koll i annonser på extrapriser och rabatter. Och när något är billigt köper jag mycket och fryser in. Det är extra bra med att ha egen lägenhet i stället för en studentlägenhet, att man kan ha en egen frys. I söndags gjorde jag en jätteladdning med lasagne och frös in, det blev nog tjugo lådor tror jag. Jag kan vara riktigt snål om det behövs.

Hur gör du när du vill leva extra billigt?

– För några år sedan bodde jag i Oslo och jobbade där. Då hade jag bestämt mig för att jag verkligen skulle spara pengar. Jag bokförde varje utgift jag hade och då såg jag exakt vad jag lade pengarna på varje månad. Till slut blev det lite som en tävling, att jag pressade mig själv till att kunna leva så billigt som möjligt. Jag minns att jag under en månad hade en matbudget på 440 kronor. Då blev det bara pasta. (skratt) Kroppen mådde inte så himla bra efter det, men jag har fortfarande kvar pengar från den tiden.

Är det en bra grej – att bokföra inköpen?

– Ja, man får det verkligen svart på vitt då och så inser man att det ofta är smågrejerna man köper som blir mycket pengar i slutänden.

Några andra tips?

– Det handlar väl om att tänka till, att fundera över om man verkligen behöver en viss sak innan man köper den. Att planera sina inköp och kanske leva snålare under vissa perioder. På höstarna lever jag alltid lite billigare för att spara ihop till någon skidresa under vintern och på våren är jag också mer sparsam, för att kunna göra lite extragrejer på sommaren. Och transporter är ju något som man verkligen kan spara pengar på – att ta cykeln i stället för bilen. Det är en riktigt bra grej med Gävle, att det är en cykelstad. Inte så mycket backar som i Sundsvall.

Sju spartips från Felix

  1. Bokför dina inköp så att du får koll på vad du lägger pengar på, även små inköp blir dyra när de blir många. Det finns smarta appar att använda.
  2. Planera dina inköp och utnyttja studentrabatter.
  3. Laga mat hemma, gör matlådor och frys in.
  4. Lev billigare under vissa perioder av året, för att kunna unna dig något extra på exempelvis lov och semestrar.
  5. Skaffa ett extrajobb.
  6. Ta cykeln eller promenera istället för att ta bil eller buss. Samåk med andra om du behöver åka långt.
  7. Se till att ha en bra hemförsäkring för att undvika oväntade utgifter.

Namn Felix Sjölinder
Ålder 24
Bor Lägenhet i Gävle. Kommer ursprungligen från Sundsvall.
Gör Pluggar andra året på ekonomprogrammet på Högskolan i Gävle. Jobbar extra på Länsförsäkringar.

text Cecilia Klang foto Stéfan Estassy