Gravid för första gången.

Daniella Alegres efternamn betyder glad på spanska. Hon är född i Sverige med chilenska rötter från både mamma och pappa. Nu ska hon själv bli mamma och glad är hon verkligen – trots att graviditeten inte varit helt enkel med illamående, foglossning och sjukskrivning. Och förstås en massa frågor. Och oro. Och fler frågor. Och…

Icons/70px/Quotation-mark-70
Innan jag blev gravid hade vi ingen aning om att det fanns en särskild försäkring

När Daniella Alegre blev gravid var det självklart att teckna en gravidförsäkring. Hennes syster och flera vänner tipsade henne och sambon om det.
- Det kändes så tryggt och bra när vi hade gjort det, konstaterar hon.
Nu är Daniella inte ensam om funderingar kring graviditeter. I Sverige föds ungefär 115 000 barn per år och flera finns i Daniellas närhet så där fanns också många svar.
- Två av mina bästa vänner fick barn i mars i fjol, en annan strax innan det är min tur, min syster har tre barn och min bror och hans sambo väntar också barn.
Det var syrran och kompisarna som tipsade Daniella och hennes sambo Kristofer Fransmo om gravidförsäkring. Paret Alegre-Fransmo scannade utbudet och valde Gravidförsäkring Plus hos Länsförsäkringar Gävleborg.
- Innan jag blev gravid hade vi ingen aning om att det fanns en särskild försäkring, men vi blev rekommenderad en sådan av många omkring oss. Det kändes som en självklarhet för man kan ju inte bara ta för givet att allt kommer att gå bra. För oss var det viktigt att känna oss trygga och alla jag känner som är eller har varit gravida har också valt att ha en gravidförsäkring, berättar hon.

När vi träffade Daniella tidigare, en dag efter jobbet på Actic gym i Gävle, gick hon in i vecka 28. Att det blir en flicka vet hon och ”hon” är beräknad 21 februari.
Det är en speciell tid att vara gravid under brinnande coronapandemi.
- Min sambo fick inte följa med på ultraljudet till exempel, så vi hade en ”gender reveal” så att vi tillsammans fick veta om det skulle blir en pojke eller en flicka. Jag bad helt enkelt barnmorskan skriva ner på en lapp om hon kunde se könet, berättar Daniella.
- Sedan fick min mamma gå in i butiken och beställa en stor svart ballong där personalen la in något rosa eller blått så att inte min mamma skulle veta heller. Jag ville dela glädjen med min sambo och, ja, då tog vi med våra anhöriga i det också.

Daniella tycker att det har varit lite jobbigt att behöva gå på alla kontroller själv utan sambon som stöd.
- Det är lätt att föreställa sig det värsta men det har gått bra ändå, konstaterar hon.
Familjen betyder mycket för Daniella och sambon Kristofer Fransmo fick vänja sig tidigt vid att komma in i en stor familj där man umgås mycket och ofta.
- Under graviditeten har jag nog känt att jag tappat mig själv lite. I vanliga fall umgås jag mycket med min familj på helgerna. Jag har alltid försökt träna, gärna på gym, och också jobbat på nattklubb på helgerna. Nu har jag inte kunnat göra så mycket eftersom jag inte mått så bra. Jag har mest varit hemma.


Icons/70px/Quotation-mark-70
Jag ser fram emot att få känna den där mammakänslan som många beskriver. Det är någonting som händer med en så fort barnet kommer ut och jag föreställer mig en mäktig känsla.


Efter att ha varit sjukskriven på heltid i några månader har Daniella börjat jobba deltid och tycker att det känns jättebra.
- Jag får anstränga mig men det gör mycket att inte bara vara hemma. Jag tycker jag mår bättre av att träffa både arbetskamrater och de som kommer och tränar, säger hon.
Och en graviditet varar ju som bekant inte för alltid och dessutom är det mycket att tänka på.
- Ja, det är en period och den kommer ju att gå över. Det är mycket som ska planeras och vi har en checklista med allt som ska köpas och fixas. Jag har fått mycket grejer av min syster och tycker att det är bra att köpa begagnat för allt är väldigt dyrt annars.
Väntans tider går både fort och långsamt, oro och glädje avlöser varandra, men snart är det ändå dags.
- Jag ser fram emot att få känna den där mammakänslan som många beskriver. Det är någonting som händer med en så fort barnet kommer ut och jag föreställer mig en mäktig känsla.

Om Daniella

  • Namn: Daniella Alegre
  • Ålder: 24 år
  • Familj: Sambon Kristofer, hunden Olivia, föräldrar och syskon.
  • Bor: I lägenhet på söder i Gävle.
  • Gör: Jobbar i receptionen på Actic gym i Gävle och väntar sitt första barn i februari.

Text Lena Nyman
Foto Stéfan Estassy


Länsförsäkringar Gävleborg