Årets vinnare av Ung Växtkraft Gävleborg vill växa i lagom takt

2018 går priset Ung Växtkraft Gävleborg till paret Emma Heed och Andreas Hellmont på gården Västergrängsjö i Gnarp. Möt två mjölkbönder som trivs med livsstilen, det småskaliga och som vill fortsätta växa stadigt – men inte för snabbt.

Om nu någon trott att livet som lantbrukare ser ut så där som det ibland gör på tv så kan Andreas Hellmont och Emma Heed slå hål på den myten. Nyfödda gulliga djur, sockerkakebakande och egenystad ost finns där också, men vardagen börjar vid fem, slutar vid elva och däremellan är det en hel del skit som ska mockas, krånglande maskiner som ska lagas och kor som ska mjölkas.

– Det är långa dagar, säger Andreas. Men vi tycker om den här livsstilen och vårt mål är att vi i framtiden ska kunna leva på det här båda två, fullt ut.

En gård med fjällkor

Allt började med att Andreas, född och uppvuxen i Mariestad, utbildade sig till maskinförare i Alfta, gjorde sin praktik i Hassela och bestämde sig för att byta Västergötland mot Hälsingland, för gott. När en liten gård i Gränsfors blev till salu, hälften skog och hälften åkermark, slog Andreas till. Eftersom han var mer intresserad av skog än av djur var första tanken att plantera skog även på åkern, men så blev det inte. Några nötdjur köptes in, mest för att hålla åkermarken ren, och i samband med det träffade han Emma på en gård i Ilsbo, några mil därifrån. Emma berättar att det var hennes dåvarande jobb som gjorde att de valde att satsa på mjölkkor.

– Strax efter att vi träffades fick jag jobb på en mjölkgård och då fick vi möjlighet att köpa djur därifrån, berättar Emma. Det var också så vi kom in på det här med fjällkor. Fjällkor är inte den mest populära mjölkrasen, de är små och ger inte lika mycket mjölk, men de är trevliga att hålla på med och mjölken håller hög kvalitet. Så vi bestämde oss för att satsa på det.

Driver småskaligt

Idag, tre år senare, är djuren fler och gården större. Andreas och Emma har fått två barn och har ungefär trettio fjällkor som producerar mjölk för Arla. Utöver mjölkproduktionen försörjer de sig på den egna skogen och på Andreas extrajobb som maskinförare. Ambitionen är att fortsätta växa, men att göra det i lagom takt.

– Det är ovanligt med små gårdar, säger Andreas. För att få ett lantbruk att gå runt idag så behöver det vara stort. Men det går att driva småskaligt om man har små utgifter, och så har vi försökt hålla det. Vi har medvetet låtit bli att köpa in många djur, istället har vi väntat in våra kvigor, fastän det tagit längre tid. Hade vi haft mer pengar eller tagit lån hade vi kunnat köpt en större besättning, men just nu passar det här oss bra. När barnen fått växa på sig kan vi satsa på en större gård.
Vägen till framgång sammanfattar Andreas som "tur" och Emma framhåller en hjälpsamhetskultur bland bönder som gjort att de kunnat utvecklas.

– Gården som vi äger nu, visste vi inte ens var till salu, säger Emma. De som ägde den ringde och frågade oss om vi var intresserade. De tyckte inte att det fanns chans för oss att utvecklas på den förra gården eftersom den var så liten. Och så där har det varit. Varken jag eller Andreas har vuxit upp på gård, så allt vi kan har vi lärt oss från andra bönder. Det är verkligen fint, att alla stöttar varandra och hjälps åt.

Trivs med livsstilen

Framtiden för Emma och Andreas handlar om att sträva vidare mot lönsamhet och fortsätta leva som de gör. Andreas konstaterar att gården nog aldrig kommer att göra dem rika, men att de båda uppskattar och trivs med livsstilen som visserligen innebär många arbetstimmar, men som har många andra fördelar. Driva sin egen verksamhet, att få bestämma själv och att ha tydliga rutiner är vinster som Emma och Andreas nämner. Emma kallar det "guld värt" att kunna ge barnen en uppväxt nära arbete, djur och natur. Att prisas för sitt arbete var inget de hade väntat sig och de blev glatt överraskade. Prispengarna på 5000 kronor är också ett välkommet tillskott för ett par som är vana vid att leva sparsamt.

– För 5 000 kronor kan vi köpa en till fjällko, säger Emma och skrattar. Men det blir nog inte det vi köper för prispengarna. Nya batterier till traktorn kanske, eller en badtunna som vi kan vila oss i på söndagseftermiddagarna när vi faktiskt är lediga.

Fakta

  • Emma Heed och Andreas Hellmont
  • Ålder: 30 och 36 år
  • Familj: Barnen Albin 2 år och Bengt 6 månader
  • Bor: Gården Västergrängsjö i Gnarp, Hälsingland.
  • Aktuell: Vinnare av 2018 års Ung Växtkraft-pris i Gävleborg

Juryns hela motivering

Vi vill uppmärksamma två nystartare som började med några köttdjur på en mindre gård för att sedan köpa in en grannfastighet och starta mjölkproduktion i liten skala. Nu med cirka 30 mjölkkor. Pristagarna går mot strömmen och visar att det går att få lönsamhet på en mindre besättning med stort fokus på lönsamheten, i en bygd och tid där mjölkproducenterna blir färre och färre och större och större. På sitt eget sätt bidrar pristagarna till att hålla öppna landskap och till att inspirera och sporra andra unga bönder som står i startgroparna.

Årets pris går till Andreas Hellmont och Emma Heed från Västergrängsjö i Gnarp.

Johanna, 2019 års vinnare av Gävleborgs Ung Växtkraft

Hantverket är gammalt men Johanna Hildingsson ung. Den kombinationen är ett framgångsrecept - inte bara på hälsingeostkaka. Nu får Johanna ta emot priset Ung Växtkraft Gävleborg 2019.