Hur startar jag företag?

Hur startar man egentligen ett företag? Här får du hjälp att svara på frågor du behöver ta ställning till när du ska starta eget. Börja med att utforma din affärsplan. Den kommer guida dig framåt.

Affärsplan

En affärsplan är ett dokument som kommer visa dig vägen framåt. I affärsplanen har du bland annat med din affärsidé, du beskriver omvärlden, dina konkurrenter, vad du har för mål och svarar på frågor kring ekonomi och finansiering. Det är inget måste att ha en affärsplan, men den kommer hjälpa och guida dig när du ställs inför olika val och frågor. 

Vad är en affärsplan i korta drag?

Ett dokument som beskriver din kommande verksamhet och som svarar på många bra frågor. Se det gärna som ett stöd när motivationen tryter och du vill se resultat snabbt. Affärsplanen är långsiktig.

Vad behöver som minst vara med i affärsplanen?

 • Din affärsidé (vad ska du sälja och vilka ska köpa?)
 • En presentation om dig. Beskriv din bakgrund och erfarenheter, dina styrkor och om du har ett nätverk som kan hjälpa dig framåt. 
 • Vad du ska sälja, mer i detalj. Lista fördelarna med din produkt eller tjänst och vad som utmärker den. Svara på eventuella frågor om kvalitet, tillverkning och distribution. Berätta gärna hur du tänker framåt gällande utveckling och merförsäljning.
 • Om kunden. Vilken som är din målgrupp och på vilken marknad som den finns. Om/hur du har begränsat området som du ska jobba med, hur mycket kommer kunden köpa och om det är en återkommande kund. Du kanske till och med redan har kunder? 
 • Konkurrenter. Beskriv dina konkurrenter och vad som kommer skilja ditt företag från deras. 
 • Marknadsföring. Hur kunder ska få reda på att ditt företag finns och hur det ska hjälpa dem.
 • Bolagsform. Om du ska starta aktiebolag eller enskild firma.
 • Lokal. Om du ska ha en lokal, jobba hemifrån och vad du behöver för utrustning.
 • Ekonomi och finansiering. Vilka kostnader och intäkter du kommer ha, plan för kassaflödet och hur mycket kapital du behöver. Om du har pengar själv eller om du ska låna. Undersök olika bidrag!  
 • Mål. Vilka som är dina kort-, och långsiktiga mål. När du har som plan att starta.

När är en affärsplan bra att ha?

En affärsplan är ett väldigt bra stöd för dig själv. Den är också till hjälp om du ska träffa banken, kunder och leverantörer. 

Vilken bolagsform ska jag välja?

Att starta eget företag och välja bolagsform är ett stort beslut. Om du väljer enskild firma, som också kallas enskild näringsverksamhet, tar du en större risk som privatperson. Om du väljer att bilda aktiebolag är det fler administrativa delar att ta hand om men det är en lägre risk för dig personligen. Du kan ombilda en enskild firma till ett aktiebolag, men det går inte att göra tvärtom.

Starta enskild firma

Mer om att starta enskild firma

Starta aktiebolag

Mer om att starta aktiebolag

Bokföring måste du göra oavsett bolagsform

Enligt lag måste alla företag göra bokföring. Du kan välja om du vill köpa hjälp eller göra det själv. Om du har ditt företagskonto i vår bank kan du använda bokföringsprogrammen Visma, Fortnox och Speedledger för att få in uppgifter om dina betalningar direkt i bokföringsprogrammen. 

Registrera företaget

Det är flera ställen som du behöver registrera företaget på när du ska starta företag. Processen ser olika ut för enskild firma och aktiebolag.

Läs mer om var du registrerar företaget.

Träffa banken

Alla banker bedömer risker och undersöker ens förmåga att betala tillbaka om en lånar pengar. Banken vill förstå vad du gör i ditt företag, vad du har för utmaningar och hur du tjänar pengar på din affärsidé. Om du kan svara på dessa frågor och har gjort en affärsplan och budget är du förberedd inför mötet.

Ta betalt av dina kunder

Tänk på att börja sälja så fort du kan så att du får in pengar. Du har utgifter från dag ett så vänta inte för länge med att hitta din första kund och sälj! När du är egen ansvarar du själv för att få betald semester och pension utöver din lön. Se till att fakturera smart så att du får samma förmåner som om du vore anställd. 

 • Lägg dig inte för lågt.
 • Hinn med att sälja när du jobbar.
 • Räkna på tiden som du inte kan fakturera vidare till kund, som när du gör bokföring, fixar hemsida och gör andra administrativa uppgifter.

Igång med företaget

När du väl är igång med företaget är det bra att börja tänka på det där andra, bland annat försäkringar och pension. Gå vidare för att läsa mer.

Igång med företaget