Tips till företagare – så går du stärkt ur krisen

Vi ser exempel på flera kreativa omställningar där företag snabbt fått skruva sin verksamhet för att möta nya förutsättningar. De företag som klarar sig igenom en lågkonjunktur, kommer ofta stärkta ur den. Här får du tips på hur du kan ställa om din verksamhet och planera för tiden som kommer efter krisen.

3 saker du kan göra nu

När restauranger och gator åter börjar fyllas med människor och nyhetsrapporteringen inte längre handlar om coronapandemin till 100 procent, är det lätt att inbilla sig ljuset i tunneln. Trots diverse stödpaket, är situationen för många företagare fortfarande besvärlig och framförallt för egenföretagare som inte har möjlighet att nyttja flera av stödinsatserna.

– Ingen vet när vi är tillbaka i någon form av normalläge, däremot brukar en säga att de företag som klarar sig igenom en lågkonjunktur kommer stärkta ur den, säger Stefan Erlandsson, konsult på VD-stödet. Här ger han sina bästa tips för att planera för tiden efter corona.

1. Gör en plan utifrån nya förutsättningar

Gör en plan över vad du ska göra annorlunda framöver jämfört med tidigare. Framtiden kommer se annorlunda ut och du kommer behöva möblera om för det nya läget. Aktiviteter du planerat in för 2020 och 2021 kommer med all sannolikhet inte kunna genomföras. Omvärlden har förändrats i grunden och likaså det finansiella läget, men även ditt företag har troligtvis fått nya förutsättningar. Vad finns för kompetenser i företaget? Hur många anställda är ni? Har ni rätt verktyg och hjälpmedel? Finns kunderna och leverantörerna kvar och hur har konkurrenssituationen förändrats?

2. Planera med utgångspunkt i olika scenarier

Strategiska som operativa planer behöver ses över och det bör du sätta igång med så snart du bara kan. Men var snäll mot dig själv! Du kommer vara tvungen att arbeta utifrån många olika scenarier och göra flera kvalificerade gissningar och antaganden innan du ens kommit till arbetet med planer och en budget. Det kommer krävas både tid och flexibilitet.

3. Ta tillvara på de fördelar som väntar

De företag som lyckas ta sig igenom coronapandemin kan se flera uppsidor. Det kommer finnas många kompetenta människor på marknaden som hungrar efter utmaningar, marknaden kommer växa, det kommer vara mindre konkurrens och insatsvaror kommer vara billigare. Andrahandsmarknaden kommer vara stor och prisvärd, det kommer finnas lediga lokaler med tilltalande hyresnivåer och finansieringskostnaden kan bli billigare. Som några exempel.

Troligtvis kommer vi se en stor efterfrågan på det mesta, frågan är bara när vi återfått vår köpkraft och det är ännu svårt att säga. Men är du förberedd inför den dagen, har du möjlighet att i alla fall få en liten revansch.

Länsförsäkringar i samarbete med VD-stödet.