Vilken sjukersättning kan egenföretagare få?

När du är anställd och blir sjuk finns det rutiner för ersättning och kollegor som hjälper dig. Men du som driver eget behöver själv tänka på och planera inför tråkiga scenarion. Här får du hjälp med att räkna ut sjukpenningen du kan få av Försäkringskassan och andra bra lösningar som kan skapa en ekonomisk trygghet om du skulle bli sjuk.

Vi kan alla drabbas av sjukdom. Utöver sjukdomssymtom och oro för sin hälsa, dyker ofta en avgörande fråga upp - hur kommer jag klara mig ekonomiskt om jag behöver vara borta från jobbet en längre tid? Många småföretagare är överens om att det skulle få en stor påverkan på företaget om en eller flera nyckelpersoner blev sjuka. Det i sin tur skulle leda till en påfrestning för ekonomin.

Sjukpenning från Försäkringskassan men räcker det?

Om du har ett nystartat företag har du under de första tre åren rätt till samma SGI (sjukpenninggrundande inkomst) från Försäkringskassan som en anställd som har samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenheter som du.

Enskild firma vs. aktiebolag

För dig med enskild firma/handelsbolag baseras din SGI efter de tre första åren på ditt överskott eller underskott i företaget. Det kan vara svårt att förutspå sin SGI om ens inkomst är varierande eller liten.

Har du istället ett aktiebolag räknas du som en anställd och då får du sjuklön från ditt företag de 14 första dagarna. Från dag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan som baseras på din SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Din SGI räknas fram utifrån lönen du har tagit ut. Om du tar ut låg lön eller utdelning istället för lön, riskerar du att inte få någon sjukpenning från Försäkringskassan.

Räkneexempel

Om du har en lön i aktiebolag eller handelsbolag eller inkomst i enskild firma på 25 000 kronor per månad, får du 80 procent sjukpenning från Försäkringskassan vilket ger en ersättning på cirka 20 000 kronor innan skatt. Efter 360 dagar sjunker ersättningen till cirka 65 procent. Efter skatt blir det cirka 11 500 kronor att leva på.

Finns det fler lösningar?

Din lön/inkomst ligger till grund för det stöd du kan få, se därför till att ge dig själv lön. Förutom för SGI:n är det även avgörande för din allmänna pension.

För att garantera en inkomst eller komplettera sjukpenningen från Försäkringskassan, kan du teckna en sjukförsäkring. Du kan teckna den separat eller tillsammans med ett tjänstepensionssparande – det är förövrigt en av de viktigaste förmånerna du kan ge dig själv. De flesta får ut ungefär hälften av sin lön som allmän pension, därför är det viktigt med en bra tjänstepension.

Trygghetstips till dig som småföretagare

  • Du som har ett nystartat företag kan överväga att enbart se till att ordna med trygghetsbitarna – sjuk- och olycksfallsförsäkring under första året.
  • Om du kan, ta ordentlig lön, helst minst 7,5 basbelopp (532 500 kronor 2022). Det är viktigt eftersom både allmän sjukförsäkring och allmän pension baseras på inkomsten.
  • Se också över avsättningarna till tjänstepension samt liv- och olycksfallsförsäkring.
  • Ta in avsättningen i företagets lönsamhetskalkyl.
  • Gå in på minpension.se för att se hur det ser ut just för dig.
  • Att vara sjuk är en mental påfrestning och något du kan behöva bearbeta. Om du har en sjukvårdsförsäkring ingår bland annat samtalsstöd.
  • Vad är bäst för mig och mitt företag? Ta hjälp av en rådgivare om du inte hinner eller tycker det är svårt. Vi hjälper gärna till.

Senast uppdaterad: 2022-02-18