Därför kan det löna sig att göra en pensionsflytt

Länsförsäkringars expert förklarar – så funkar flytt av pension.

Trifa Chireh, pensionsexpert på Länsförsäkringar.

Ungefär 90 procent av alla anställda i Sverige har tjänstepension. Det är den delen av pensionen som betalas in av arbetsgivaren.

Tjänstepensionen kan vara kollektivavtalad genom fackliga förhandlingar eller bestäms direkt med dig som anställd. Kollektivavtalad tjänstepension kallas ofta för avtalspension.

Varför skulle man vilja byta förvaltare av tjänstepension?

- Om man haft flera arbetsgivare har man ofta flera olika tjänstepensionsförvaltare. Det kan göra att man får svårt att få en total bild över sin pension. Att samla allt på ett ställe kan därför vara en bra idé. Med en god överblick är det lättare att fatta bättre beslut, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar.

Flytta pensionen till oss

Vilka andra skäl kan man ha till att vilja flytta sin pension?

- Det finns jättemånga skäl. Det kan till exempel vara att man vill få lägre avgifter, bättre teknisk plattform, större fondutbud eller få rabatt på andra bank- eller försäkringsprodukter.

Kan man flytta alla tjänstepensioner?

- Nej, men många kollektivavtalade tjänstepensioner har flytträtt. Det innebär att du kan flytta pensionskapitalet i den del av din tjänstepension som du själv får placera. Har du ett äldre avtal som är tecknade innan 2007, är det inte säkert att du har flytträtt. Då är det upp till pensionsbolaget att avgöra om du får flytta eller inte. Vissa bolag tillåter dessutom bara flytt av pengar som betalats in efter ett speciellt datum.

En del når bara upp till 60 procent av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Tjänstepensionen är därför mycket viktig om man vill ha fortsatt samma levnadsstandard.

Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba. Det kan också vara bra att se över om du har återbetalnings- eller familjeskydd om det värsta skulle inträffa.

Finns det något annat man bör känna till kring flytt av pension?

- När man flyttar sitt pensionskapital kan bolaget man lämnar ta ut en flyttavgift. Det är dock vanligt att bolaget man flyttar till ersätter kunden för denna avgift, säger Trifa Chireh.

Tips!

Om du vill få snabb koll på din tjänstepension - logga in på minpension.se med Bank-ID. Det tar bara någon minut.

Tre goda anledningar att välja Länsförsäkringar för din pension:

  1. Sveriges nöjdaste kunder

    Vi har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex där vi har fått högst betyg i kategorin "privat pension" bland namngivna bolag. Läs mer hos SKI

  2. Trygg hos oss

    Du kan själv välja hur du vill placera dina pengar i fonder, eller så låter du oss hjälpa dig med placeringen.

  3. Hållbara alternativ

    Hos oss kan du välja både bland våra egna hållbarhetsinriktade fonder, men även en rad andra fonder som har en hållbar inriktning. I vårt utbud hittar du dels Svanen-märkta fonder, dels fonder märkta med det gröna lövet som visar att fonden har lågt koldioxidavtryck.

Privat pension eller tjänstepension? Vi hjälper dig med bägge delar!

– De flesta har nog bra koll på hur mycket de får i lön, men när det gäller pensionen är kunskapen inte lika hög. Det kan verka krångligt, men en årlig översyn av din pension behöver inte ta lång tid. Logga in på minpension.se för att få en överblick och ta gärna hjälp av en pensionsrådgivare hos din bank, säger Trifa Chireh, Länsförsäkringars pensionsexpert.

Tjänstepension

Kolla med din arbetsgivare om du är osäker på om du har tjänstepension eller inte. Du har oftast möjlighet att välja vilket pensionsbolag som ska förvalta dina tjänstepensionspengar, samt vilket försäkringsskydd du vill ha kopplat till just din familjesituation. Det kan handla om bland annat efterlevandeskydd.

– Om du haft flera arbetsgivare kan du ha flera olika tjänstepensionsförvaltare. Det kan göra det svårare att få en total bild över pensionen. Samlar du allt på ett ställe får du en bättre överblick och kan lättare fatta bättre beslut, säger Trifa Chireh.  

Privat pensionssparande

Tidigare var det många som satte av pengar i ett privat pensionssparande varje månad, men när avdragsrätten för privat pensionssparande slopades upphörde det i princip helt. Behovet av att pensionsspara försvann däremot inte.

– Idag finns det istället flera andra bra alternativ till att spara extra till sin pension. Några hundralappar per månad kan ge ett stort sparkapital på års sikt. Oberoende av hur nära eller avlägsen pensionen du är så är det viktigt att påverka din situation och skaffa dig den pension du önskar i framtiden och omvärdera vem man vill vara även som pensionär, säger Trifa Chireh.