Villa Solgläntan kan bli Dalarnas Villa!

Nu är det klart - vinnare i designtävlingen för Dalarnas Villa blev förslaget Villa Solgläntan, framtaget av högskolestudenterna Julia Adolfsson, Amanda Roberg, Fredrik West, George Saliba och Sami Butt. - Det känns väldigt kul och förvånande. Det har varit ett väldigt utmanande men jätteroligt arbete. Det här är vårat första år i skolan, så man blir direkt inkastad i verkligheten. Det är lite läskigt, men ändå väldigt spännande, säger Julia Adolfsson.

Designtävlingen avgjordes på onsdagseftermiddagen i Hörsalen, Teknikdalen Borlänge efter att 66 byggingenjörs-, byggarbetsledarstudenter och samhällsplanerare på Högskolan Dalarna arbetat i 15 olika arbetsgrupper för att ta fram sina tävlingsförslag för Dalarnas Villas utformning. Juryn, bestående av representanter från Dalarnas Försäkringsbolag, ByggDialog Dalarna, Fiskarhedenvillan och Borlänge kommun, hade ett klurigt uppdrag att ta fram en vinnare då alla bidrag höll en hög nivå.

Valet föll tillslut på Solgläntan, och juryns motivering löd:
"Byggnaden har en hög arkitektonisk kvalité, och en tydlig identitet. Förslaget är innovativt och det förenar ute- och innemiljön på ett exemplariskt sätt. Den vinnande gruppen har tagit hänsyn till tomtens förutsättningar. De har tagit fram ett förslag som är roligt, spännande och som vi kan arbeta vidare med. Husets design är nytänkande, och speglar Dalarnas Försäkringsbolags värdeord som är Kompetens, Ärlighet, Trygghet och Omtanke".

Hur tänkte ni när ni skissade fram huset?
- Vi bestämde ganska tidigt att alla skulle göra ett eget förslag. Sedan samlade vi alla förslag och jobbade ihop ett gemensamt resultat, säger Julia Adolfsson.

Vad har varit svårast?
- Det har varit ganska svårt att anpassa sig efter alla direktiv som funnits, allt från att förslaget ska smälta in i bebyggelsen, till tekniska specifikationer, säger hon. Gruppen hade många idéer, men vissa fick man skrota på en gång. De arbetade efter en brukarprofil där två äldre personer ska bo i huset, vilket har resulterat i att alla nödvändiga funktioner finns samlade på det nedre planet, så att det onödiga springet till övervåningen ska minimeras.


Hur har sammansättningen i er grupp sett ut?
- Sami läser till byggarbetsledare, Amanda, Fredrik och George till byggingenjör och jag till bygg- och samhällsplanerare.
Vi har kompletterat varandra väldigt bra, säger Julia. Nu ska huset ritas klart, och bygglov ska sökas. Byggstarten kommer att ske hösten 2017.

Bakgrund:
Dalarnas Försäkringsbolag kommer tillsammans med Högskolan Dalarna, gymnasiala yrkesutbildningar, materialleverantörer, husleverantörer och entreprenörer bygga en villa - med projektnamnet Dalarnas Villa - som är brand-, inbrotts- och vattenskadesäker med fokus på hållbarhet och framtida underhåll. Målet är också så lite negativ inverkan på miljön som möjligt. Ett hållbart hus helt enkelt. Under byggtiden är tanken att huset blir en mötesplats för olika aktörer i byggbranschen där man kan lära av varandra, för en positiv utveckling på dessa områden.

Mer information:
Johan Apel, skadeförebyggare och projektledare för Dalarnas Villa
023-931 01 | 070-349 11 58
johan.apel@dalarnas.se

Se alla pressmeddelanden