Dalarnas delar ut reflexer för ökad trafiksäkerhet

Inför höstens tidsomställning kommer medarbetare från Dalarnas Försäkringsbolag att finnas runt om i länet för att dela ut reflexer till Dalfolket. – Att bära reflex innebär en stor skillnad i om du syns i trafiken - eller att du inte gör det, säger Jenny Norén, chef för skadeförebygg på Dalarnas.

Jenni Bäck, Malin Floridan och Jenny Norén delade under måndagsmorgon ut reflexer i Falun.

Utdelningen av reflexer kommer att ske under vecka 43 på olika platser runt om i Dalarna, på vissa ställen i stadskärnan och på andra ställen vid mörka busshållplatser. Syftet är att bidra till en ökad trafiksäkerhet, genom att få fler att använda sig av reflexer i höstmörkret.

- Det är ingen överraskning att hösten kommer varje år men det kan vara svårt att komma ihåg just hur snabbt det blir mörkt. Därför väljer vi att dela ut reflexerna inför tidsomställningen i slutet på oktober, eftersom det då blir mörkt ännu tidigare, säger Jenny.

En fotgängare som bär reflexer upptäcks av bilist vid cirka 125 meters avstånd. En fotgängare som inte har någon reflex upptäcks så nära som på 20-30 meters avstånd.

- 20-30 meter är inte en lång sträcka för en bil att hinna bromsa. Lägger vi på att det under hösten också är blött och halt så kan bromssträckan bli ännu längre. I det läget kan avståndet för de som inte har reflex och de som har det bli avgörande för att bilisten hinner stanna, avslutar Jenny.

Tips för reflexanvändandet:

  • Bär reflexer som syns från alla håll.
  • Fäst en reflex i alla dina ytterplagg.
  • Placera reflexer långt ner på ben och armar som är i rörelse när du är ute och går. Då är de i höjd med bilens halvlysen och syns bäst.
  • Det är även bra att använda en ficklampa för att se och synas.
  • Bär gärna en reflexväst.
  • Kontrollera dina reflexer årligen.

Se alla nyheter