Renoveringen klar – Mattssons Mekaniska Verkstad i Mora i nygammalt skick

Den tidigare verkstaden från förra sekelskiftet på Strandgatan i Mora har renoverats med ambitionen att återskapa byggnadens exteriör. Inuti är det nu ett toppmodernt kontorshus med historiska inslag, fyllt av företag inom tjänstesektorn. Roger Andersson från Dalarnas Försäkringsbolag, som ansvarat för renoveringen, vittnar om ett enormt engagemang från Moraborna kring lyftet denna fastighet fått.

Mattssons Mekaniska Verkstad
Fotograf Johan Morell

För två år sedan blev renoveringen klar av byggnaden där Dalarnas Försäkringsbolag har sitt kontor – den lite yngre delen. Nu står även hela den äldsta delen av den tidigare industri- och handelsbyggnaden från förra sekelskiftet klar och ett antal företag har blivit mycket nöjda hyresgäster. Vår ambition har hela vägen varit att göra en renovering där vi försöker återskapa de delar av huset som var längst ifrån dess originalskick. Roger Andersson, byggprojektledare på Dalarnas Försäkringsbolag som ansvarat för ombyggnad och renovering, beskriver hur han upplevt arbetet:

- Det här har varit ett fantastiskt roligt projekt att driva, där vi tillsammans med alla duktiga projektörer, entreprenörer och hantverkare fått göra något helt annorlunda.  

- Engagemanget från Moraborna har också varit något som överraskat mig, fortsätter Roger. Ingen av oss på Dalarnas var nog beredda på det positiva mottagandet från så många Morabor över att vi tog oss an fastigheten. Det har utan tvekan förstärkt känslan av ett positivt projekt och att vi satsat rätt i Mora. Vi förstår nu hur otroligt många Morabor som har någon form av relation till denna fastighet. Vi har även fått bra stöd lokalt med gamla bilder och historiebeskrivningar vilket underlättat vår ambition att återskapa husets ursprungliga exteriör. Det känns väldigt bra att fastigheten nu dessutom är full av liv, när vi tog över 2018 hade den stått mestadels tom i flera år.  


Huset fullt med nöjda hyresgäster

- Vi har huserat här i 1,5 år nu, säger Thomas Eriksson, kontorschef i Mora för det internationella företaget Afry. Vårt våningsplan var det första som blev klart, där sitter vi i idag 23 medarbetare, konsulter som utför projektering och projektledning för uppdrag inom infrastruktur fastighet och industri. Vi hade verkligen tur som fick bli hyresgäster här, lokalerna är fantastiska att jobba i. Renoveringen är mycket välgjord, läget centralt och till det en så vacker byggnad. Jag vill påstå att de här lokalerna gör oss ännu mer attraktiva som arbetsgivare, man ser att vi satsar på arbetsmiljön.  Tack till Dalarnas för att de tog tag i den här byggnaden, det har verkligen blivit ett lyft för infarten till Mora, avslutar Thomas.

Även Almi GävleDala, ett statligt bolag med uppdrag att stimulera företagande, hyr arbetsplatser i fastigheten. Anna Rosengren, vd, berättar att de trivs mycket bra med lokalerna.

- Läget är nog det bästa, en närmast ikonisk plats med Vasaloppsmålet så nära och dessutom en välkänd fastighet med en lång historia kopplad till det lokala näringslivet som vi ju jobbar med. Vi har suttit här i närmare två år nu och våra medarbetare på Morakontoret tycker det är fantastiskt med den gamla charmen i lokalerna, omsorgsfullt renoverade och samtidigt med omtanke om historien. Även de som besöker oss tycker mycket om miljön här.

 

 

HISTORIK OM FASTIGHETEN

Anders Mattson, som startade Mattsons Mekaniska Verkstad, lät bygga den äldre delen av fastigheten som vetter mot Strandgatan under åren 1897-1898. Byggnaden är en av Morastrands första industribyggnader och ett fint exempel på sekelskiftets industriarkitektur. Mattsons Mekaniska Verkstad var från början känd för sin tillverk[1]ning av redskap för skogsarbete. När verkstaden på 1970-talet flyttade ut till Tingsnäs kom hela byggnaden att bli järnhandel. Tidigare hade man drivit järnhandel endast i bottenvåningen med ingång från Strandgatan. Den senaste tillbyggnaden upp mot Vasagatan, som nu innehåller vårt nya kontor, byggdes i slutet på 80-talet. Exempel på verksamheter efter järnhandeln är sportbutik, gym, diskotek, galleria, utställningslokal och ett par olika restauranger

Se alla nyheter