Så minskar du brandrisken i vinter

Levande ljus, het glögg på spisen eller en värmande kamin? Det finns en hel del att tänka på under årets kallaste månader. Visste du till exempel att skador orsakade av levande ljus är mer än fem gånger vanligare under december än övriga delar av året? – Släck alltid ljusen när du lämnar ett rum. Det är mitt viktigaste tips, säger Tommie Lindkvist, chef skadeförebygg på Dalarnas Försäkringsbolag.

Tommie Lindkvist Chef Skadeförebygg
Tommie Lindkvist Chef Skadeförebygg

Under de senaste 20 åren har Dalarnas Försäkringsbolag arbetat för att minska antalet skador, men det rör inte bara bränder utan även vattenskador, inbrott och trafikolyckor. Det handlar framför allt om att sprida information till allmänheten via bland annat utbildningar, kundbesök, rådgivning och annonsering. Den här tiden på året är risken för bränder i hemmen särskilt stor.

– Visst är det mysigt med levande ljus, men vi måste vara medvetna om riskerna. Det finns mycket vi kan göra för att minska dem. Du kan till exempel välja elektriska ljus som ger nästan samma härliga mysfaktor, säger Tommie Lindkvist, chef skadeförebygg på Dalarnas Försäkringsbolag.

Han förklarar att skadeförebyggande och hållbarhet går hand i hand eftersom många skador både är dåliga för miljön och kostsamma att åtgärda, men framför allt kan de innebära ett stort mänskligt lidande.

– En viktig del av vårt övergripande hållbarhetsarbete är den sociala biten med både samhällsengagemang och skadeförebygg. Vi vill bidra till att färre bränder sker i Dalarna eftersom vi vet att en brand i hemmet kan innebära ett stort lidande för de som drabbas, säger Tommie Lindkvist.

Så kan du förebygga skador själv

Miljön påverkas negativt eftersom nytt material måste produceras och transporteras. Tommie Lindkvist lyfter fram en villabrand som ett exempel. Han förklarar att det som måste byggas nytt motsvarar utsläppen från en resa fyra varv runt jorden med fossildriven bil.

– Det är även dyrt att åtgärda skador av olika slag, oavsett om det är vattenskador, skador på fordon eller något annat. Det innebär skadekostnader för oss som bolag som i slutändan kan drabba våra kunder eftersom det är de som äger Dalarnas Försäkringsbolag. I ett längre perspektiv finns risken att ökade utsläpp leder till fler extrema väderhändelser som till exempel stormar och skyfall, säger han.

För att undvika bränder i vinter vill Dalarnas Försäkringsbolag påminna alla läsare lite extra om att kolla batteriet i brandvarnaren, hålla koll på maten på spisen, elden i kaminen och de levande ljusen.
– Brandsläckare, brandfilt och brandvarnare är ett minimum för ett brandsäkert hem. Gör gärna ett brandvarnartest till en jultradition. Förutom levande ljus ser vi en oroande trend gällande spisbränder de senaste åren, men det går att minska riskerna betydligt genom att installera en så kallad spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett, säger Tommie Lindkvist.

Checklista för att förebygga bränder hemma

Så undviker du bränder i vinter

  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt
  • Se till att ljusen inte står nära annat som kan fatta eld
  • Sota din elstad eller kamin minst en gång per år
  • Använd inte mer än tre kilo ved per timme, cirka fyra vedträn, i elstaden eller kaminen
  • Skaffa en spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett
  • Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja – använd ett lock eller en brandfilt
  • Se till att ha brandvarnare och kontrollera med jämna mellanrum att de fungerar
  • Ha brandfilt och en pulversläckare lättillgängligt

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio,
skribent: Anna Holmberg

 

Se alla nyheter