Hur mycket bör du spara och varför?

När du sparar pengar ger du dig själv chansen att kunna uppfylla dina framtidsplaner och drömmar. Samtidigt ser du till att du kan klara oförutsedda händelser, som en vattenläcka eller höjda elpriser.

Två kvinnor diskuterar hur mycket man ska spara, foto.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Hur mycket ska man spara varje månad?

 Genom att regelbundet lägga undan pengar så ser du till att ha en stabil finansiell grund att stå på, både för när tråkiga saker händer och för att kunna göra riktigt roliga saker. En bra tumregel för hur mycket du bör spara är att lägga undan 10 procent av din bruttolön varje månad. Det innebär att om du tjänar 25 000 kronor före skatt ska du spara 2 500 kronor i månaden.

Så lyckas du med ditt sparande

Se vårt kostnadsfria webbinar där du får våra experters bästa tips om hur du sparar tryggt och får dina pengar att växa. Fondsparande behöver inte vara krångligt!

Till vårt webbinar

Tips för att komma igång

  1. Se över dina utgifter och hitta saker du kan spara in på

    Gör en total genomgång av din ekonomi, kör dina utgifter genom ett ”behöver jag verkligen det här”-filter. Ofta finns onödiga kostnader som tillsammans kan bli en rejäl slant.

  2. Sätt upp automatiska överföringar varje månad

    Om du väljer att spara med automatisk överföring från lönen varje månad så vet du att sparandet blir av. Du kan komplettera med engångsinsättningar när du har lite pengar över.

     

  3. Börja spara direkt när du börjar jobba

    Om du kan, starta ditt sparande så snart du börjar jobba och har en fast inkomst. Även små belopp växer över tid.

3 bra sparmål

  1. Börja med en buffert

    Det är bra att spara ihop till en buffert innan du sparar till annat. En buffert är bra för att klara av oförutsedda händelser, exempelvis en vattenläcka, en trasig tand eller om du blir arbetslös. Vår rekommendation är två månadslöner före skatt. Tjänar du 25 000 kronor före skatt i månaden bör din buffert alltså vara 50 000 kronor. Om du sparar 10 procent av din lön tar det då ett år och åtta månader att få ihop din buffert. 

  2. Spara till pensionen

    När bufferten är på plats är det en bra idé att börja spara till pensionen. Ju tidigare du börjar pensionsspara, desto mindre behöver du spara varje månad. Så av de 10 procent som du lägger undan varje månad bör du ta hälften till pension och den andra hälften till frihetssparande. 

  3. Låt drömmar gå i uppfyllelse

    När bufferten är påfylld kan den delen av sparbeloppet användas till ett frihetssparande. Pengar du kan använda till en semester, kontantinsats eller en ny bil.

Spara långsiktigt och kortsiktigt

Det finns olika sätt att spara på, beroende på vad sparandet ska gå till och vilken risk du vill ta. Du behöver också fundera på om du ska spara kortsiktigt eller långsiktigt, och vilket som är det bästa sättet för dig. För det långsiktiga sparandet, till exempel pensionen, kan du välja investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring eller fondkonto. Ett buffertsparande som är tänkt att användas till oförutsedda utgifter, är bäst att spara på sparkonto eller fasträntekonto. Du hittar mer info om de olika sparformerna nedan.

Här kan du läsa mer om alla våra sparformer

Vad sparar du till?
Länskonto

På det här kontot växer pengarna tryggt. När du har 50 000 kronor på kontot får du dessutom en högre ränta på hela beloppet.

Mer om Länskontot

När är du född?
När vill du uppfylla din dröm?
När vill du ta ut pengarna?