Spara till barn

En god start kan betyda många olika saker, men för många handlar det även om ett sparande till barnen inför vuxenlivet. Pengar som kan behövas till barnens första egna boende, studier eller kanske körkortet. Ju tidigare du börjar spara, desto längre tid har du på dig och tänk på att även små summor växer över tid.

Börja spara

Är du redan bankkund hos oss kan du enkelt logga in på Mina sidor eller i vår mobilapp för att börja spara till ditt barn.

Bli bankkund

Vill du bli bankkund hos oss? Öppna ett konto och börja ditt barnsparande redan idag!

Öppna konto

Exempel på sparprognos

Så här har vi räknat

Det här är endast ett exempel på hur det kan komma att se ut i framtiden. I exemplen har vi räknat på hur mycket 575 kronor blir om man sparar det varje månad i 18 år. Vi har utgått från en årlig avkastning på två och fem procent och inte räknat med skatt eller inflation.

Läs mer i rapporten Spara till barn

År År
2 procent 2%
5 procent 5%
5 5
36 626 kr 36 626 kr
40 033 kr 40 033 kr
10 10
77 064 kr 77 064 kr
91 126 kr 91 126 kr
15 15
121 710 kr 121 710 kr
156 335 kr 156 335 kr
18 18
150 699 kr 150 699 kr
203 818 kr 203 818 kr

Tre olika konton för sparande

Det finns olika sätt att spara till barnen. För det långsiktiga sparandet kan du välja investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring. Ett buffertsparande som är tänkt att användas till oförutsedda utgifter för barnet, är det bäst att spara på sparkonto.

För sparande som är tänkt till en buffert för oförutsedda utgifter i närtid för barnet, är det bäst att spara på sparkonto för att inte riskera att pengarna minskar i värde. Ha inte för mycket pengar i den kortsiktiga bufferten. Har du mer än fem års sparhorisont har det historiskt visat sig att fond-och aktiemarknaden har gett bättre avkastning.

Läs mer om Sparkonto

På ett investeringssparkonto kan du samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster. Istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år. Det görs automatiskt via deklarationen.

Du kan välja att spara i ditt eget eller barnens namn. Väljer du att spara i barnets namn får barnet hela kapitalet när det fyller 18 år. Vill du inte det kan du spara i ditt eget namn och ge pengarna till barnet när du tycker att det är moget för det. Det är enkelt att öppna ett ISK direkt i internetbanken och du kan enkelt följa och ändra dina placeringar.

När du sparar i eget namn är att pengarna juridiskt sett fortfarande är dina, eftersom de står i ditt namn. Om du vill vara säker på att pengarna går till barnet om du skulle avlida, behöver du skriva ett testamente där du anger att de sparade pengarna ska gå till barnet.

Läs mer om ISK

Inom en kapitalförsäkring kan du samla ditt sparande i fonder, aktier och andra typer av värdepapper. Du betalar en årlig avkastningsskatt på försäkringens värde samt på gjorda inbetalningar. Det innebär att du inte behöver deklarera varken uttag eller fondbyten, det sköts automatiskt via deklarationen. Det är enkelt att öppna en kapitalförsäkring direkt i internetbanken och du kan enkelt följa och ändra dina placeringar.

Till skillnad mot ett investeringssparkonto kan du genom att spara i en kapitalförsäkring styra mer över hur och när pengarna ska betalas ut. Pengarna kan stå i ditt namn med barnet som förmånstagare. Det innebär att barnet får pengarna om du skulle gå bort. Om du sparar i barnets namn får barnet tillgång till pengarna när det fyller 18 år.

Läs mer om Kapitalförsäkring

Det ska vara enkelt att spara till ditt barn

Sparmålsfonderna passar dig som inte vill behöva se över ditt barns sparande så ofta. Med någon av våra Sparmålsfonder är det enkelt att komma igång.

Du behöver bara fundera på när sparandet ska börja användas och välja Sparmålsfonden som är anpassad till det, sedan sköter vi resten.

Läs mer om våra sparmålsfonder

Vår privatekonom ger tips om barnsparande

Vår privatekonom Emma Persson tipsar om vad du kan tänka på när du vill spara till ditt barn.

Läs tipsen

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

 • Försäkringar

  Det är upp till dig som förälder att bestämma utifrån dina förutsättningar. Sätt en sparnivå som du långsiktigt har råd med. Fundera också över vilket målet är med sparandet. I exemplen här ovan kan du se hur mycket olika summor kan bli över tid.


  Hjälpte det här svaret dig? 18 av 31 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Det ger dig som förälder större handlingsutrymme att spara i ditt namn. Då kan du själv bestämma när barnet ska få pengarna och eftersom gåvoskatten är borttagen utlöser det ingen skatt vid gåvotillfället.


  Hjälpte det här svaret dig? 85 av 117 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  När det handlar om att spara på så lång sikt som till barn så har det åtminstone historiskt gett bättre avkastning att spara på aktiemarknaden. Idag finns det ett stort utbud av fonder som investerar i flera bolag och på flera marknader, vilket ger en god riskspridning. I vår Sparnavigator hjälper vi dig att hitta fonder som passar din risknivå och sparhorisont.


  Hjälpte det här svaret dig? 38 av 58 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Över tid kan även mindre summor växa till ganska stora belopp, särskilt om du är beredd att ta lite risk med pengarna på aktiemarknaden. Det är inte nödvändigt att sikta på att ge barnet en stor summa pengar i framtiden, även ett mindre belopp kan räcka till exempelvis ett körkort eller för att slippa ta studielån under en tid.


  Hjälpte det här svaret dig? 30 av 41 har fått hjälp av svaret